In de ochtend hebben kippen vaak dunne ontlasting. Maar overdag horen kippen vaste ontlasting te hebben. Het witte gedeelte is de plas en het bruine is de poep in de ontlasting. Zie je bloed in de ontlasting, wormen of is de ontlasting groen, kijk dan op ons Kippen EHBO wat je kunt doen.
Een gezonde kip zit lekker in haar vel en heeft een glanzend verenkleed. Kippen hebben een zogenaamde vetnippel op de rug. Het vet dat hieruit komt wordt gebruikt om het verenkleed mee in te smeren. Dit vet werkt isolerend en draagt bij aan een goed beschermd verenkleed.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm. Dan zie je een plasje dunne mest. Heeft een kip dunne, waterige ontlasting, dan is er sprake van diarree.
De ontlasting van kippen heeft onder normale omstandigheden een groen-bruine kleur met een witte punt. De keutel hoort droog te zijn en vormen daarbij een stevige klont. Wanneer kippen last hebben van diarree is dit een teken dat er iets mis is met de kippen.
Wat zijn de symptomen van een zieke kip? Controleer je kippen regelmatig op hun gezondheid. Vermagert er eentje, is ze lusteloos, stopt haar eiproductie of legt ze regelmatig afwijkende eieren? Dat zijn vaak de eerste tekenen van een gezondheidsprobleem.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Diarree bij kippen kan verschillende oorzaken hebben. Het geven van te veel, nat keukenafval of brood kan diarree geven bij de kip. Het enige wat hiervoor noodzakelijk is, is het aanpassen van de voeding. Blijft de diarree echter aanhouden, dan kan er iets anders aan de hand zijn.
Bij bloedluis hebben kippen last van jeuk, vertonen ze onrustig of hyperactief gedrag en ligt bloedarmoede op de loer. Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen.
Hoe vaak moet je je kippen ontwormen? Voor katten en honden adviseren dierenartsen dat je ze vier keer per jaar laat ontwormen, maar bij kippen is één tot twee keer per jaar wel voldoende. De ontwormingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt, zijn vrij verkrijgbaar bij de dierenarts.
Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Hoe weet ik of mijn kippen te veel of juist te weinig voer krijgen? Door goed te letten op hun conditie. Te veel vlees op het borstbeen en achterlijf is niet bevorderlijk voor de conditie van je kip. Wanneer het borstbeen scherp aanvoelt, is je kip juist te mager.
Een kropverstopping kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Ze regurgiteren (geven eten op), krijgen last van droge ontlasting en drinken veel water.
De belangrijkste vitamines voor kippen zijn: A, B, C, D, E en K. Deze vitamines zijn essentieel voor kippen, daar ze allemaal hun eigen belangrijke werking hebben.
Verzamel wat ontlasting van de kip in bijvoorbeeld een boterhamzakje en breng deze naar de dierenarts. Blijkt na het mestonderzoek dat de kippen een worminfectie hebben? Dan is het noodzakelijk om een wormenkuur te geven. Gebruik deze wormenkuur niet preventief, de wormen kunnen hier namelijk resistent tegen worden.
Het vaccin tegen paramyxo kan je bij kuikens toedienen vanaf een leeftijd van drie weken en dient jaarlijks herhaald te worden. Vaak zal de dierenarts het vaccin tegen pokken combineren met dat tegen pseudo-vogelpest, zodat je maar één keer moet langsgaan voor de vaccinatie van je kippen.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Het kippenhok en de ren leuker maken
Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
De uraten zijn een bijproduct van de nieren en zijn normaal gesproken spierwit als ze droog zijn. Ze zijn krijtachtig van structuur en ze kunnen in grote variëren van piepklein tot groter, en zich uitspreiden. Het is normaal dat er enige kleurverschillen te zien zijn gedurende de dag.
Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet.