Pijnstiller kiespijn Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is. Indien beide pijnstillers geen verlichting opleveren kunt u ook gebruik maken van pijnstillers met naproxen.
Kiespijn is ontzettend vervelend, al helemaal 's nachts wanneer u probeert te slapen. Neem een paracetamol of ibuprofen in met water om de pijn te stillen. Blijft de pijn aanhouden of is uw wang gezwollen, gebruik dan een koud kompres om dit te verzachten.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Het is afhankelijk van de oorzaak van de kiespijn, welke pijnstiller het best te gebruiken is. Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking. Laat je je verstandskies trekken?
Directe Hulp bij Tandpijn
Als je te maken krijgt met acute tandpijn, wil je natuurlijk niet wachten op een reguliere tandartsafspraak. Een spoed tandarts kan je direct helpen, zelfs 's avonds of in het weekend, om de pijn te verlichten en de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk? Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen.
Gemiddeld trekt deze pijn na twee tot drie dagen weg afhankelijk van het type behandeling. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, kunt u tot 2 weken na de behandeling last van napijn hebben. Neem contact met ons op wanneer de pijn blijft aanhouden.
Met kiespijn blijf je niet lopen, maar ga je naar de tandarts. Tot je daar terecht kunt, kan een pijnstiller uitkomst bieden bij kiespijn. Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen een goede keuze omdat ze ook ontstekingsremmend werken.
Als de gebruikte pijnstiller onvoldoende sterk werkt kan geadviseerd worden om paracetamol en een NSAID gelijktijdig in te nemen.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
Soms gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft. Na enige tijd kan de kies of tand toch opnieuw gevoelig worden.
Ontsteking van de tandholte:
Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Spoelen met zout water
Omdat tandbederf pijn in je tanden kan veroorzaken, is één preventieve remedie voor tandpijn het gebruik van zout water, omdat dit op natuurlijke wijze je mond ontsmet en vastzittend voedsel los maakt dat de oorzaak van het tandbederf kan zijn.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
De ontsteking zal een paar dagen aanhouden en verdwijnt vanzelf. Bij acute kloppende pijn die erger wordt bij kauwen en een dikke wang, moeten we snel denken aan een abces. Bij een breuk in de kies kan men ook gevoeligheid ervaren bij kauwen en koud of warm voedsel.
In het kort. Als paracetamol niet helpt, kun je een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed, maar kunnen erge bijwerkingen geven.
Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Pijn kan je leven volledig beheersen en je enorm beperken. Als eenvoudige pijnstillers niet helpen, gaan veel mensen zware pijnstillers gebruiken. Dit zijn vaak opiaten, zoals oxycodon, fentanyl of tramadol. Deze middelen zijn zeer verslavend en ze maken je suf, vergeetachtig, somber en futloos.
Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
500 mg zonder voorschrift. Maximum 3g/dag. Minimum 6u tussen twee innames laten.
Een zenuwontsteking is meestal in 1 tot 2 jaar hersteld.
Bij een niet tijdig behandeld gaatje in tand of kies kan er een wortelpuntontsteking ontstaan. Hierbij zitten de bacteriën heel diep in de wortel van de kies of tand. Dit veroorzaakt een kloppende en uitstralende pijn die je niet kunt missen. De pijn neemt toe bij warmte en kou.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.