Snurken wordt erger als er sprake is van; Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker. Rugligging tijdens de slaap; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
Snurken gaat vaak hand in hand met op je rug slapen. Op je zij slapen is dus aan te raden. Mocht dit niet lukken omdat je in je slaap automatisch op je rug draait, probeer dan eens de tennisbal-truc. Naai een tennisbal in een oud T-shirt.
Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Alcohol en sommige medicijnen werken spierverslappend waardoor je sneller snurkt. Dan zakt de tong dus nog makkelijker de luchtweg in.
Wie luid en langdurig snurkt, verhoogt dus op lange termijn zijn risico op een beroerte. Slaapapneu en snurken hebben niet alleen een negatieve impact op je lichaam, ook je geest blijft niet gespaard. De (over)vermoeidheid die er mee gepaard gaat, kan leiden tot irritatie, angstgevoelens en depressieve gedachten.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.
Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Mannen snurken dus meer dan vrouwen, hoewel het snurken bij vrouwen na de menopauze toeneemt. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd, maar op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.
Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
Snurken komt zowel voor bij kinderen (vooral kleuters) als bij volwassenen. Bij de volwassenen komt snurken frequenter voor bij mannen dan bij vrouwen (verhouding 1/10) en het neemt toe naarmate u ouder wordt.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Operatieve behandeling bij snurken
In een aantal gevallen wordt het snurken veroorzaakt door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte; dit is de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Dit kan operatief worden verholpen.
Mannen snurken vaker dan vrouwen. Na de overgang snurken vrouwen evenveel als mannen. Ongeveer 45% van mannen snurkt.
Beste prijs/kwaliteit: als beste prijs/kwaliteit product is de Anti Snurk Beugel van het merk Lazy Koala uit de test gekomen. Voor slechts €20,- heb je deze kwalitatief goed geteste anti snurk beugel al op Bol.com.
Snoreeze Neusspray is ideaal als het snurken wordt veroorzaakt door een verkoudheid, een allergie of een verstopte neus. De spray zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open gaan, zodat de luchtdoorstroming verbetert. Een unieke, time-release formule die de hele nacht werkt.
Luid snurken wordt veroorzaakt door de tong. Tijdens de slaap verslappen alle spieren en de tong verslapt dus ook. De tong zakt weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.
Het bevat verschillende oliën. Het wordt voor het slapen gaan in de keel gesprayd. Dit zou vibraties van de huig achter in de keel voorkomen of verminderen. Daardoor zou het snurken voorkomen.
Wanneer je last hebt van nasaal snurken zijn de neusspreiders van Dr. Breathe Well het ideale anti snurk middel. Daarnaast is het een ideale aanvulling op de hiervoor genoemde snurkbeugel. De anti snurk neusspreider wordt ook wel een neusclip, neusbeugel of simpelweg neusbuisjes genoemd.
Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel, terwijl 45 decibel het maximale geluidsvolume is voor een gezonde nachtrust.
Om de angst te verminderen raden experts aan om eerst overdag te oefenen voordat je je mond tijdens het slapen bedekt. Je kan ook eerst een deel van je mond dichttapen. Tot slot adviseren ze om speciaal ontwikkelde plakstrips te gebruiken, zo voorkom je dat er lijmresten op je lippen blijven vastzitten.