Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten. Op de huidplak maakt u het opvangzakje vast.
Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden. Ook dient het zakje dan vervangen te worden.
Een hogere leeftijd hoeft op zichzelf dus geen reden te zijn om patiënten een stoma te onthouden. Een verklaring dat ouderen met een stoma minder beperkingen ervaren, ligt waarschijnlijk aan verschillen in lichaamsbeeld en omgaan met de nieuwe situatie tussen oudere en jongere patiënten.
Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug. Dit kan uw slaappositie en -comfort verhogen voor een betere nachtrust.
De eerste weken na aanleg van een stoma kan de huid gevoelig of pijnlijk zijn bij verwisselen van het materiaal. Deze klachten nemen vanzelf af. Veel stomadragers met een ileostoma geven aan dat het randje huid direct om de stoma pijnlijk en branderig aan kan voelen.
Een stoma heeft geen sluitspier die de ontlasting tegen kan houden. Om de ontlasting die uit de stoma komt op te vangen, wordt er een 'opvangsysteem' op uw huid geplakt. Dit noemen we 'stomamateriaal'.
Gebruik een stoma NIET voor geslachtsgemeenschap onder geen enkele omstandigheid. Gebruik de stoma nooit voor enige seksuele activiteit (penetratie).
In zeldzame gevallen kan het stoma uiteinde, dat op de buikwand zit, slecht doorbloed zijn.Het stoma kan dan afsterven. Het stoma is dan uiteindelijk kleiner, maar dit is meestal geen probleem.
Het gaat hier dan om vezelige producten als harde rauwkost, vezelige draderige groenten zoals asperges, bleekselderij, champignons, zuurkool, maïs, fruit met pit en schil, verse ananas, citrusfruit, gedroogde vruchten, kokosproducten, taai en draderig vlees, noten en pinda's, en grove volkorenproducten.
voor 1-delige stomapluggen krijgt u 4 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 4 zakken per dag en 1 plak per dag. voor een 1-delige Ileostoma of Urostoma krijgt u 2 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 2 zakken per dag en 4 plakken per week.
De gemiddelde leeftijd van de stomadragers is 62 jaar (resultaten niet in tabel); 55% van de stomadragers is jonger dan 65 jaar. Een kwart van de stomadragers heeft een lage opleiding en drie kwart (75%) een middelbare of hoge opleiding (voor specificatie van de indeling zie Verweij e.a. [9]).
Mag ik tillen met de stoma? In principe mag u alles doen met uw stoma. Bij tillen moet u er alleen wel op letten dat u niet te zwaar tilt; we adviseren een gewicht van gemiddeld 5 tot maximaal 15 kilo. Hoeveel u mag tillen is onder ander afhankelijk van uw conditie en eventuele andere gezondheidsproblemen.
U kunt douchen met of zonder het opvangsysteem van uw stoma. Als u zonder opvangsysteem doucht, moet u er rekening mee houden dat er wat ontlasting uit de stoma kan komen. U kunt het best 's ochtends douchen en uw stoma verzorgen. Dan komt er meestal vrij weinig ontlasting uit de stoma.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen.
Neem zoveel mogelijk stomamateriaal mee in uw handbagage, maar knip al uw stomazakjes op de juiste maat voordat u gaat vliegen, omdat het niet is toegestaan in uw handbagage een schaar mee te nemen.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.
In Nederland zijn naar schatting 32.000 mensen met een stoma, de zogeheten stomadragers.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
3.1 Stomazakje verwisselen
Daardoor zult u de eerste dagen na de operatie een zogenaamd “open zakje” gebruiken. Dit moet 1 keer per 24 uur verwisseld worden en kan gedurende de dag geleegd worden.
Stomamateriaal hoort bij het zogenaamde 'restafval' (meestal de grijze) in bijna alle gemeenten.
Oorzaken van lekkage
De opening van uw stomamal is te groot of te klein. U bent aangekomen of afgevallen waardoor de omgeving rondom het stoma is veranderd. Er zijn plooien in de huid ontstaan.
Het is bedoeld als opvulmiddel rond de stoma, zodat lekkage voorkomen kan worden. Reinig de huid met lauwwarm water en dep deze droog. Pasta aanbrengen rondom de stoma op oneffenheden, of direct op de huidplak.
Dieettips voor mensen met een stoma. In het algemeen kunnen mensen met een stoma eten en drinken wat ze willen, tenzij de arts of stomaverpleegkundige anders adviseert.