Binnen 4 maanden na de ondertekening van het compromis, moet u naar de notaris om de notariële akte te laten verlijden. Het kan en mag allemaal sneller, maar de notaris heeft toch tijd nodig om de administratie en het nodige opzoekwerk te doen.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte 'te laten verlijden'. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.
Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze termijn en houd gewoon goed onderling contact, dan is alles afgerond voor je het weet.
Verlijden van de koopakte
Na het tekenen van de verkoopovereenkomst krijgt de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent dat de akte officieel wordt gemaakt. Het verlijden van de akte is een handeling die door de notaris wordt uitgevoerd.
Na het compromis tekenen we de notariële akte. De zoektocht naar een woning kan een erg lang proces zijn. Je bekijkt verschillende zoekertjes, zowel online als in een kantoor of in een magazine. De stap om een afspraak te maken om te gaan kijken is spannend en leuk.
Zowel het compromis als de akte zijn verkoopovereenkomsten met evenveel waarde. Het is dus niet dat de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) moet 'onderdoen' voor de authentieke verkoopovereenkomst (de akte).
In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper). De datum zal binnen de periode van 4 maanden na ondertekening van de compromis (aankoop-/verkoopbelofte) vallen.
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
De aanvaardingsdatum ligt over het algemeen binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. Er zit vaak een geldigheid vast aan een hypotheekofferte. Tegenwoordig is dat rond de 6 maanden. De hypotheekverstrekker is vaak snel met leveren.
Doorgaans wordt bepaald dat de akte verleden wordt op voorstel van de koper, zodat het aan koper is om de aktedatum te kiezen (omdat hij zijn financiering moet rond hebben en over de gelden moet kunnen beschikken om te kunnen betalen).
Lening, check! Dan word je normaal gezien maximum 4 maanden na ondertekening van het compromis echt, definitief, finaal en voor altijd eigenaar van je woning. Bij de notaris teken je eerst de kredietakte en daarna samen met de verkoper de aankoopakte.
Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Een compromis is een soort van contract en verbindt de partijen, zonder dat daar een vaste geldigheidsduur bij hoort. Met andere woorden, een compromis verbindt de partijen voor altijd.
Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.
Als de akte niet tijdig wordt verleden riskeer je een boete. Deze boete is gelijk aan het bedrag van de te betalen registratierechten, wat betekent dat je twee keer registratierechten moet betalen. Niettemin krijg je hierop een korting die wordt berekend op basis van een wettelijk barema.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
De verkoper vraagt u om een garantie van meestal 10% van de verkoopprijs. Dit bedrag kan je storten als waarborgsom of je vraagt de bank om een bankgarantie af te geven. Gaat de koop niet door, dan betaalt de bank de waarborgsom. Aan een bankgarantie zijn wel kosten verbonden.
Meestal worden deze kosten ten laste gelegd van de koper, maar dit is enkel mogelijk als dit uitdrukkelijk zo is voorzien in de verkoopovereenkomst. Wordt dit niet voorzien, dan behoren deze kosten strikt gezien tot de leveringsplicht van de verkoper en dien ze dus door hem betaald te worden.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
Wat u over houdt is het verkoopbedrag minus de hoogte van de hypotheek of lening die u open heeft staan. Dit wordt ook wel de overwaarde genoemd. En de overwaarde kunt u verzilveren als de woning gepasseerd is bij de notaris. Éen of twee dagen later, kunt u de overwaarde zien op de bankrekening die u heeft opgegeven.
De dag van het verlijden van de akte
Breng zeker volgende documenten mee: identiteitskaart, eventueel trouwboekje, samenlevingscontracten, polis van de brandverzekering... Eerst zit je als koper, zonder derden of de verkopers, met de notaris samen om de kredietakte te tekenen.
Let op! Voor een compromis ondertekend sinds 1 januari 2021 geldt de verlenging dus niet. U moet dan nog altijd een authentieke akte hebben binnen de vier maanden. Mogelijk komt er daarvoor later nog een verlenging.
' Zo'n uitstel is wettelijk beperkt tot maximaal vier maanden na het afsluiten van het compromis. Dat alles brengt volgens de notarissen tal van praktische problemen mee. 'Er wordt op dit moment massaal geschoven met agenda's van kopers, verkopers, banken en notarissen, met alle complicaties van dien', zegt Van Opstal.