de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
De rechter kan het plegen van een bouwmisdrijf bestraffen met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en met een geldboete, of met één van deze straffen alleen. Dat is de strafrechtelijke vervolging. Daarnaast kan de rechter ook een herstelmaatregel opleggen.
Een regularisatieaanvraag volgt dezelfde procedure als een stedenbouwkundige vergunning, dat wil zeggen dat er 75 dagen kunnen gaan over de beslissing. Je kan gerust contact opnemen met de dienst stedenbouw om te vragen hoe ver staat met jouw dossier.
De strafvordering: Bouwmisdrijf verjaart doorgaans na een periode van 5 jaar na het plegen van het laatste feit. Tijdens deze periode van 5 jaren kunnen daden gesteld worden die de termijn stuiten waarna een nieuw periode (eenmalige periode) van 5 jaar begint te lopen.
Als er een bouwovertreding op jouw woning rust, dan zal deze wellicht vermeld zijn op de stedenbouwkundige inlichtingen. Bij de verkoop van een huis moeten deze inlichtingen verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Als je dit bewust zou verzwijgen, dan is er sprake van een verborgen gebrek.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Een bouwovertreding regulariseren doet u door het aanvragen van een omgevingsvergunning. De procedure hiervoor is hetzelfde als bij een gewone vergunning. Werd de bouwovertreding vastgesteld in een PV, dan dient u dit aan uw aanvraag toe te voegen.
Wie een bouwmisdrijf pleegt, kan hiervoor zowel strafrechterlijk als burgerrechtelijk vervolgd worden. Concreet kan er u een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en/of een geldboete boven het hoofd hangen. Daarnaast kan de rechter tevens een herstelmaatregel opleggen.
Bouwmisdrijf regulariseren
Als er een bouwmisdrijf of bouwovertreding is gebeurd bij een gebouw of woning, dan kan een regularisatie- aanvraag worden opgemaakt. Dit wil zeggen een aanvraag om het gebouw administratief in orde te brengen. Meestal gebeurt dit bij de koop of verkoop van een gebouw.
In een bestemmingsplan zijn vaak al een aantal afwijkingsmogelijkheden opgenomen, zoals een afwijking met 10 % van de maximale goothoogte of een afwijking van 1 meter. Meestal zijn er voorwaarden verbonden aan een binnenplanse afwijking. De procedure is hetzelfde als die van een passend plan.
"Indien door de gemeente een eventuele regularisatie wordt geweigerd, betekent dit geenszins dat u dient over te gaan tot afbraak. De constructie mag volledig behouden blijven. Het is enkel wanneer u nieuwe vergunningsplichtige werken laat uitvoeren aan dit aspect, u allicht geen nieuwe vergunning krijgt.
Bij (ver)bouwen controleert de Omgevingsdienst IJmond of dit volgens de regels verloopt. De omgevingsdienst controleert of er wordt gewerkt: volgens de omgevingsvergunning.
IS HET GEBOUW VERGUND? Een gebouw is vergund als de gemeente beschikt over de vergunning. Hierbij zit een bouwplan. Als de bestaande toestand overeenkomt met de toestand op het vergunde plan is het gebouw vergund.
Verantwoordelijkheid bouwen zonder vergunning
De aannemer draagt namelijk geen verantwoordelijkheid voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. De enige die verantwoordelijk is, is de huiseigenaar… Jij dus!
Als u meent dat de regelgeving met betrekking tot de ruimtelijke ordening niet wordt nageleefd, kunt u voor een klacht of melding terecht bij: De dienst ruimtelijke ordening/omgeving van de gemeente of lokale politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
Vaak denken mensen dat er voor illegaal gerealiseerde bouwwerken een verjaringstermijn geldt. In het omgevingsrecht bestaat echter geen verjaringstermijn. Het is bij wet geregeld dat het in heel Nederland verboden is om een bouwwerk zonder omgevingsvergunning te bouwen én zonder omgevingsvergunning gebouwd te laten.
Men spreekt van een regularisatie wanneer het gaat om reeds uitgevoerde werken die niet vergund zijn, hetzij dat ze zijn uitgevoerd zonder enige stedenbouwkundige vergunning, hetzij dat ze zijn uitgevoerd in strijd met de vergunning. Er is dus al een bouwovertreding begaan maar men wil die post factum vergund krijgen.
Regularisatie is het uitzonderlijk toekennen van een verblijf aan iemand die geen wettig verblijf heeft, of slechts over een precair of tijdelijk verblijf beschikt.
Want een werf laten stilleggen kan enkel met een gerechtelijk bevel. Je kan wel al eens bij de aannemer gaan praten en je bezorgdheid gaan uiten. Laat alleszins je gemeente dit goed opvolgen en documenteer goed de schade (vocht, trillingen,...) zodat je later bewijzen in handen hebt moest er iets misgaan.
Een herstelmaatregel is de opgelegde maatregel tot afbraak van de constructie die wederrechtelijk werd opgericht. Zij wordt vaak ook omschreven als het herstel in de oorspronkelijke toestand en gaat terug naar het Romeins recht met name de restitutio ad integrum.
Tijdens het openbaar onderzoek kan iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon standpunten, opmerkingen en/of bezwaren meedelen. Dit moet steeds gebeuren aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waar het project gelegen is. U kunt dit zowel online doen als via een gewone of aangetekende brief.
Schending van de reglementering van de ruimtelijke ordening, bv. inbreuken op de voorschriften i.v.m. bouw- en verkavelingsvergunningen, bijzondere plannen van aanleg,... is strafbaar. Men spreekt dan van een bouwmisdrijf.
Als u een regularisatieaangifte wilt indienen kan dat voortaan bij het Contactpunt regularisaties van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken. Dit is de enige dienst die uw aanvraag voor fiscale en sociale regularisatie kan behandelen.
De stedenbouwkundige misdrijven omvatten nog steeds, onder andere, het uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen zonder vergunning of strijdig met de vergunning, en het verder uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen na verval, schorsing of vernietiging van de vergunning.