U kunt nog wel een paar dagen bloedverlies hebben. Zolang u bloedverlies heeft, is het beter om: geen seks te hebben; niet in bad te gaan; niet te zwemmen; geen tampon te gebruiken. U kunt gewoon douchen.
Herstel en vervolg
Na een conisatie duurt het 3 weken voordat het wondje is hersteld. Na 6 maanden krijgt u een uitstrijkje. Hiermee controleert de arts of de afwijking helemaal weg is. Wilt u zwanger worden, dan kunt u daar het beste mee wachten totdat het uitstrijkje weer normaal is.
Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
Bij de meerderheid van de patiënten verdwijnt het HPV dat zich in de afwijkende cellen heeft genesteld met de conisatie. Ongeveer 30% blijft HPV zes maanden na een behandeling positief en 10% blijft drager na achttien maanden. Een tweede behandeling is nodig bij 5 - 8% van de vrouwen.
De eerste dagen na de ingreep
Regelmatig komen keelpijn en spierpijn voor na de operatie. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
U ervaart meestal weinig tot geen pijn, eventueel neemt u paracetamol. U kan bloedverlies hebben (hoeveelheid zoals bij een menstruatie), hiervoor is maandverband voldoende.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
De Novasure is een behandeling bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een soort waaier (de Novasure) verbrandt het baarmoederslijmvlies met elektriciteit. Dit verdroogt het baarmoederslijmvlies waardoor het bloedverlies vermindert of helemaal stopt.
Bij CIN 3 is de kans dat er uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaat groter. Daarom adviseren artsen bij CIN 3 bijna altijd om je te laten behandelen. Zo kun je voorkomen dat CIN 3 overgaat in baarmoederhalskanker. Welke behandeling het meest geschikt is, hoor je van je arts.
Wanneer er kankercellen in de snijranden of in de lymfeklieren zitten, krijg je vaak ook nog een behandeling. Dat kan bestraling zijn, gecombineerd met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Meestal is er na de operatie geen aanvullende behandeling meer nodig, maar blijf je wel nog een paar jaar onder controle.
Na de conisatie kunt u gedurende 2 à 3 weken nog bloed verliezen of een bloederige afscheiding hebben. Dit wordt vanzelf minder. Verliest u langere tijd veel bloed of meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met onze polikliniek via telefoonnummer 0515 - 48 89 83.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij ook besmet raken. Ook als je 1 seksuele partner in je hele leven hebt, kan je het van die partner krijgen.
Hoe gaat het verder na de behandeling van onrustige cellen door HPV? De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog.
Bij vrouwen rond de 30 jaar zijn 20 van de 100 vrouwen besmet met HPV. Bij de oudere leeftijdsgroepen is naar schatting 4 van de 100 vrouwen besmet met HPV. U kunt het virus lange tijd in uw lichaam hebben zonder dat u het merkt.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
Afscheiding en bloedverlies
Bloedverlies na de ingreep is normaal tot in sommige gevallen zelfs vier tot zes weken na de ingreep. Wanneer het bloedverlies voor uw gevoel heel veel is, neemt u contact op met uw gynaecoloog. Soms is de afscheiding alleen waterig en niet bloederig.
Zwanger worden na de behandeling is mogelijk, maar brengt grote risico's met zich mee. Het is dus belangrijk dat u geen kinderwens meer hebt en dat u tijdens seksuele gemeenschap altijd voorbehoedsmiddelen gebruikt.
85% Van de vrouwen is tevreden over de behandeling. Kan ik nog zwanger worden na een Novasure behandeling? Het is belangrijk te weten dat, hoewel de kans op zwangerschap is verminderd na een behandeling voor baarmoederslijmvliesverwijdering, het nog steeds mogelijk is zwanger te worden.
Bij CIN 2 en 3 bestaat de behandeling meestal uit een lisexcisie of conisatie. Meestal kiest de gynaecoloog voor een lisexcisie. Als de afwijkingen meer aan de binnenkant van de baarmoederhals zitten bij de cilindercellen of de afwijking niet geheel te overzien is, zal meestal een conisatie worden geadviseerd.
Vergroot roken de kans op baarmoederhalskanker? Roken verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker. Dit komt waarschijnlijk doordat roken ervoor zorgt dat het afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor ruimt het lichaam een HPV-infectie minder goed of niet op.
Is HPV een soa? Ja. Je kunt HPV krijgen en doorgeven door seks. Dus als de penis in de vagina of anus gaat.