Van zijn geweldige Bordeaux-wijnen tot zijn fijne kazen, regionale specialiteiten en verfijnde gerechten, Frankrijk staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn keuken. Iedereen, van de thuiskok tot de Michelin-sterrenchef, maakt van de keuken van Frankrijk iets van kwaliteit en luxe gastronomie.
Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen kenmerkende keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt; de keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt ...
Traditioneel gezien heeft dus elk gebied van Frankrijk zijn eigen kenmerkende keuken. Zo gebruikt men in de Provençaalse keuken vooral heel veel olijfolie, kruiden en tomaten terwijl men in de keuken van het noordwesten van Frankrijk heel veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt.
Frankrijk staat bekend om haar veelzijdige natuur, antieke steden, mode, wijnen, kazen, macarons en niet te vergeten de croissants en stokbroden. Het is een land met een sterke identiteit. Je vindt er bekende steden als Parijs, Lyon, Nice en St. Tropez.
→ Andere typisch Franse lekkernijen zijn vol-au-vent (pasteitje van bladerdeeg en ragout), clafoutis (gebakje met kersen), croque monsieur (tosti van ham en kaas met een spiegelei), macarons (koekjes met vulling), quiche lorraine (quiche van prei en spek), ratatouille (een mix van groenten), steak tartare (wie kent het ...
Het land heeft een aangenaam klimaat, heerlijk eten en drinken, ontelbaar veel bezienswaardigheden, oude steden en pittoreske dorpen en prachtige natuur. Of u nu wilt relaxen, city hoppen of actief wilt doen: in Frankrijk kan het.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
restaurant; brasserie; bistro; restauration; cantine; buffet.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Petit Dejeuner (ontbijt)
Een kop slappe koffie om het stokbrood in te soppen en dat is het dan: Een echt Frans Petit Dejeuner. Voor hen is het niet meer dan een hapje voordat het grote eten kan beginnen: Het Dejeuner om 12 uur. Toeristen mogen wel wat extra's bij het ontbijt.
Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Fransen zijn trots op hun cultuur, hun taal en de vele lokale en regionale produc- ten. Franse ondernemingen zijn vaak wereldleider op hun gebied en de Franse pro- ductiviteit is bijna het hoogst van alle OESO-landen, zelfs als er rekening gehou- den wordt met de vele vrije dagen en met af en toe een staking.
Voor velen is de Provence de mooiste streek van Frankrijk: lekker eten, wijn, een heerlijk klimaat, prachtige natuur lavendelvelden, wijngaarden, pittoreske middeleeuwse dorpen, steden in het binnenland en fraaie stranden en chique badplaatsen aan de Côte d'Azur.
Daarbij hechten zeker Fransen veel waarde aan correct taalgebruik, zonder al te veel anglicismen, en kunnen zij zich tot echt puristen ontpoppen. Toch nemen ook Fransen met hun taal vrijheden die bijdragen aan het beeld dat Fransen zo snel praten en moeilijk te verstaan zijn.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.