13 t/m 18 maanden Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1 uur (niet alle kindjes van deze leeftijd slapen nog in de ochtend) Tussen 13:00 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 voor een tweede slaapje en 2 tot 2,5 uur als dit het enige slaapje is.
De natuurlijke bedtijd voor een dreumes is tussen 18.00 en 20.00 uur, dus probeer dit aan te houden en breng je kind op tijd naar bed. Een kind dat al oververmoeid is tegen de tijd dat hij naar bed gaat, zal er langer over doen om in te slapen en wordt eerder weer wakker.
Ze kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 06:00 en 08:00 uur opstaan. Totdat je kind 5 jaar oud is, kan hij of zij nog wel een middagslaapje doen, maar deze wordt steeds korter.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Rond de leeftijd van 18 maanden maakt je dreumes weer een flinke ontwikkeling door. Zo begint de taal van je kind zich beter te ontwikkelen en bereikt verlatingsangst vaak een piek. Deze twee ontwikkelingen kan je terugzien in het slaapgedrag. Veel kinderen gaan in deze periode minder makkelijk slapen.
Dreumesen van 18 – 24 maanden slapen circa 1 uur 's nachts en 2,5 uur overdag. Over het algemeen doen zij nog 1 dutje overdag. Het middagslaapje is meestal rond 12.30/13.00 uur en de natuurlijke bedtijd tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie rond 2 jaar duurt. Je kunt al na twee weken merken dat je kind weer beter gaat slapen, maar het kan ook zes weken duren.
Je kind is meestal klaar voor 1 slaapje als hij of zij: Tussen 15-18 maanden is. 10-12 uur kan doorslaapen in de nacht. Steeds meer tijd nodig heeft om in slaap te vallen voor het ochtendslaapje.
Gemiddeld ergens tussen de 2 en 3 jaar stoppen peuters met het middagdutje. Maar er zijn grote verschillen van kind tot kind. De ene peuter stopt vlak na de 2e verjaardag al met het dutje. Een ander kindje heeft tot aan 4 jaar een middagslaapje nodig.
De nacht. Op deze leeftijd hebben de meeste kinderen ongeveer 11/12 uur slaap nodig in de nacht. heeft je kind ongeveer tussen de 11 en 12 uur slaap nodig. Wanneer je kind 's nachts meerdere keren wakker wordt of een keer een langere periode wakker is, kan het soms lastig zijn om te achterhalen wat de oorzaak is.
In veel gevallen wordt een dreumes heel vroeg wakker door te veel of te weinig slaap overdag. Zo heeft een oververmoeide dreumes de neiging om vroeg wakker te worden en hetzelfde gebeurt als je kind niet moe genoeg is door te veel slaap overdag.
Rond deze leeftijd wil je het liefst het middagdutje in het middag van de dag laten plaatsvinden en niet langer laten duren dan anderhalf tot twee uur. Twee uur lang slapen overdag is voor de meeste peuters echt het maximum aan slaap overdag.
Spreek met jezelf en je partner af hoelang jullie de peuter laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 15 minuten. Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen.
Dit kan verschillende redenen hebben. We zetten de 4 meest voorkomende oorzaken op een rij: Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
's Nachts wakker
Bijna alle peuters worden een paar keer per nacht wakker. Meestal is er niets aan de hand en vallen ze vanzelf weer in slaap. Soms is er wel iets aan de hand. Je kind voelt zich niet lekker, hij heeft eng gedroomd, of hij is bang.
Voordelen van vroeg slapen
Vroeg slapen en opstaan is goed voor je gezondheid en vermindert de kans dat je ziek wordt. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die deze gewoonte je kunnen bieden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat vroeg slapen je geheugen verbetert. Daarnaast hebben mensen die vroeg opstaan meer energie.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
De kans is groot dat jouw lichaam het niet in een keer een goed idee vindt dat je om vijf uur gaat opstaan. Gun je lichaam daarom meer slaaptijd, zodat het eerder kan wennen aan deze verandering in jouw rime. Slaap je normaal gesproken dus ongeveer 6 uren, probeer dat dan te verhogen naar 8 uren.
De meeste kindjes van 18 maanden slapen ongeveer 11 uur achter elkaar in de avond/nacht en hebben overdag een dutje van 2 tot 2,5 uur. Wat een goed ritme! Maar dat kan allemaal veranderen tijdens de slaapregressie bij 18 maanden.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.