Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren.
Overuren worden namelijk in dezelfde belastingschijf belast als de normale werkuren. Dit ligt in Nederland tussen de 37,10% en 49,50% afhankelijk van hoe hoog het inkomen is. De uitbetaalde overuren kunnen er dus voor zorgen dat je werknemer in een hogere belastingschijf terecht komt.
Normaal belast
Hierdoor lijkt het alsof de uitbetaalde overuren zwaarder worden belast, terwijl ze in feite aan het eind van de streep normaal worden belast. (Over)uren worden altijd belast tussen de 37,10% en 49,50%, afhankelijk van je belastbare inkomen.
Bij meeruren heeft een werknemer recht op 100% van het normale uurloon en bij overuren geldt 100% + een toeslag, afhankelijk van het tijdstip van overwerken. Meestal zijn het percentages van 125% 150% of 200%. Zo worden overuren en meeruren ook verschillend belast.
Over het algemeen worden de overuren uitbetaald met het reguliere loon, aan het eind van de maand. Maar sommige bedrijven betalen hun werknemers per week. Wanneer je uitbetaalt, hangt dus af van de afspraken binnen je organisatie.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
Met andere woorden : de limiet van 130 overuren wordt verhoogd tot 180 uren voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022), op voorwaarde dat deze extra 50 overuren worden verricht in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.
Ingevolge het sociaal akkoord 2023-2024 kondigde de federale regering aan dat de verhoging van het aantal fiscaal gunstige overuren, namelijk 180 in de plaats van 130 overuren, verlengd wordt van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025.
Als je toch in een kalenderjaar meer uren werkt dan volgens je contract zou moeten, maar minder dan 1872 uur (een fulltime dienstverband van 36 uur per week) heten de extra uren meer-uren. Als je meer dan 1872 uur hebt gewerkt in een kalenderjaar gaat het om overwerk.
De Belastingdienst bepaalt het belastingtarief aan de hand van twee belastingschijven. Het tarief tot een inkomen van 68.507 euro is 37,35 procent.Voor het deel van het inkomen boven de 68.507 euro is het tarief 49,50 procent. Bekijk rekenvoorbeelden op de website van de Rijksoverheid.
De werkgever moet voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen.Dit betekent dat hij ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag).
Voorbeelden van uren die tegen het bijzonder tarief zijn belast, zijn overuren en de uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen. Veel welwillende werkgevers die graag met hun werknemers meedenken om hen een goede oplossing te bieden, bellen hun Salarisadviseur.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Door de bonus wordt uw arbeidskorting echter wel met 4% verminderd. Omdat bij de berekening van uw reguliere salaris deze 4% vermindering niet is meegenomen, wordt de belastingdruk op uw uitgekeerde bonus hiermee verhoogd. Per saldo betaalt u daarom 56% (52% + 4%) over uw bonus.
Bovenwettelijke verlofdagen mogen nog 5 jaar na afloop van het jaar blijven staan. Op het moment dat het aantal gespaarde vakantiedagen, wettelijk en bovenwettelijk, meer wordt dan 50 weken * van de contracturen dan gaan er andere regels gelden voor de loonbelasting van de opgebouwde vakantie uren.
In het geval van een onvoorziene noodzakelijkheid of buitengewone vermeerdering van werk kan je werknemer vragen om overuren uit te betalen – tot een maximum van 91 of 130 overuren per jaar. Enkele sectoren laten dit zelfs toe tot een maximum van 143 overuren.
Meeruren zijn de uren die uw medewerker werkt boven zijn contracturen, tot maximaal 40 uren (want alles boven de 40 uur is overwerk). Iemand met een voltijd contract kan dus nooit meeruren maken. Stel, uw medewerker heeft een contract voor 20 uur per week.
De maandelijkse uitbetaling ontvangen werknemers iedere maand op dezelfde datum. Dit is meestal rond de 25e van de maand. Wanneer de standaard betaaldag in het weekend valt dan vindt de uitbetaling vaak op de vrijdag ervoor of op de maandag na het weekend plaats.
Overuren uitbetaald krijgen? Vaak krijgt u overuren uitbetaald bij ontslag.In uw cao kan staan dat u geen geld krijgt voor overuren, maar dat u de overuren mag opnemen. Dit betekent dat u de overuren inruilt voor vrije tijd (tijd-voor-tijd).
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken.
Je werkgever is verplicht je een overloon of een overurentoeslag uit te betalen. Bij arbeidssystemen waarin overschrijdingen van de normale arbeidsduur zijn ingebouwd, zoals bijvoorbeeld ploegenarbeid, valt deze voorwaarde in principe weg.
Bij de berekening van uw pensioen tellen we overuren niet mee.
Uit de resultaten blijkt dat naarmate werknemers meer overwerken, ze meer problemen hebben met tijdsdruk, werk-thuisinterferentie en overwerktheid. Het blijkt dat plezier of bevlogenheid in het werk (werk-is-hobbymechanisme) de nega tieve gevolgen van overwerk compenseert.