Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Sliptong is een ware delicatesse. Het komt uit onze eigen Noordzee en smaakt overal lekker bij. Deze keer wordt het gemaakt met zeekraal. Het seizoen hiervoor is tot en met september.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis.
Het eten van de sliptong.
Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Gezien het risico voor mens, dier en milieu, dient het gebruik van gekleurde maden direct te worden verboden.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Buiten het seizoen zijn ze ook verkijgbaar, maar dan zit er veel kuit in de tongen en is het vlees slapper. Omdat dit een dagvers product is, kan de prijs schommelen. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 43.70/kg.
Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.
Volgens het naslagwerk 'Onze Taal' is de juiste schrijfwijze echter 'sliptong'. Het woord sliptong is vermoedelijk verwant met de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt; sliptongen worden gevangen met een sleepnet.
Sliptong kun je rauw ingevroren 6 maanden in de vriezer bewaren. Is de vis al gebakken is de bewaartermijn ongeveer 3 maanden in de vriezer. In de koelkast kun je verse sliptong maximaal 2 dagen bewaren, mits afgedekt en vers gekocht.
€ 29,50. BTW) 1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt of per stuk verpakt graag vermelden bij opmerkingen, de sliptong wegen ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Wat die geur veroorzaakt is nog niet bekend. De vliegen leggen in de openingen van het lijk hun eieren, daaruit kruipen de maden, die in twee tot drie weken met het dode lichaam als voedselbron tot wasdom komen.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Eet dagelijks goede onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in noten, notenpasta's, olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en walnootolie. Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
De tong heeft dat waarschijnlijk te danken aan het fijne, maar stevige visvlees. Tong leent zich ook makkelijk voor vele soorten bereidingen. Voor de kinderen is tong ook een fijne vis omdat er geen graten in zitten.
Tong, Solea solea, is een van de vele soorten platvissen die in de Noordzee leven. Tongen onderscheiden zich van de andere platvissen zoals schol en schar doordat ze een afgeronde kop hebben die voor de relatief kleine bek uitsteekt.