Zet eerst het geblesseerde been - tegelijk met de kruk - naar voren, en daarna pas het goede been. Loop je met twee krukken en mag je niet op je zwakke been steunen? Dan kun je het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten.
Met 1 kruk
Dus wanneer u last heeft van uw rechterbeen neemt u de linker kruk. Plaatst het aangedane been met de kruk tegelijkertijd naar voren. Zet vervolgens het goede been er een staplengte voorbij. Herhaal de voorgaande handelingen.
Om te lopen met krukken zorg je er eerst voor dat je beide krukken tegelijk naar voren zet. Vervolgens steun je op de krukken en zet je met je niet-gekwetste been een stap naar voren, tot net voorbij de krukken. Deze beweging herhaal je steeds opnieuw. Je gekwetste been houd je in de hoogte, dus steun er zeker niet op.
Kom met het geopereerde been niet op de vloer. Zet beide krukken tegelijk een stukje naar voren. Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet-geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt. Leun bij de stap naar voren goed op uw krukken en ga niet springen.
De spieren en het gewrichtskapsel rond de knieprothese hebben minimaal zes weken nodig om te herstellen.
De wond en knieprothese of heupprothese kunnen de eerste 3 tot 6 maanden na de operatie pijnlijk zijn. Na het plaatsen van een heupprothese zal de pijn iets sneller afnemen dan na het plaatsen van een knieprothese. Meestal is dit al na 3 tot 4 maanden.
Het gebruik van krukken kunt u afbouwen na 4 tot 6 weken na de operatie. Hoe snel u dit kunt doen, hangt af van uw herstel. Overleg het afbouwen met uw doorbehandelend fysiotherapeut.
Hoe werkt een douchekruk? U zet de douchekruk in de doucheruimte onder de waterstraal. U gaat zitten of u laat iemand plaatsnemen op de kruk. U kunt na het douchen de kruk weer uit de doucheruimte halen of daar laten staan.
Het leren lopen met krukken is niet moeilijk. Meestal gaat het vanzelf, maar soms is het fijn als een fysiotherapeut u hierbij kan helpen. Neem contact op. Het kan helpen om in uw hoofd een ezelsbruggetje te herhalen: “krukken, geopereerde/slechte been, goede been.
Na een operatie of behandeling mag u (vaak) niet teveel op het been staan. Door tijdens het lopen goed op krukken te steunen, belast u uw been minder.Ook doet het minder pijn. Van de specialist krijgt u te horen hoeveel u het geopereerde been mag belasten.
Zorg ervoor dat je je lichaam recht houdt en niet met een kromme rug loopt. Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond.
Als je met krukken loopt, komt niet alleen druk op het been waarop je steunt, maar ook op je armen. Je armen strekken is dus de boodschap. Om je comfort te verhogen, hou je kruk naast je lichaam met gestrekte armen en probeer zoveel mogelijk te lopen zoals je dat normaal zou doen.
In iedere hand neemt u een kruk. Plaats de krukken iets naar voren gericht, met het raakpunt op gelijke hoogte met de punt van de voet. Indien u nu uw handen laat hangen zouden de handsteunen zich op gelijke hoogte moeten bevinden met de polsen terwijl de armsteun zich dan weer net onder de elleboog dient te situeren.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Trap op: eerst het niet-geopereerde been en daarna het geopereerde been bijtrekken.
Zo voorkomt u dat uw knie naar binnen draait; • U mag uw benen niet over elkaar slaan; • Als u op uw rug in bed ligt, plaats dan een kussen tussen beide benen. Dit voor- komt dat uw been naar binnen kan draaien; • U mag op uw zij slapen.
De laatste dag zal de fysiotherapeut het trappen lopen met u oefenen. Koelen met ijs: Zorgen dat er een dunne doek tussen het ijs en de huid is om vrieswonden te vermijden. Met het ijs wordt zwelling van het kniegewricht voorkomen en de kniepijn vermindert. De eerste 2 à 3 weken kunt u het best op de rug slapen.
De dosis is 250 mg naproxen (1 tablet) of 50 mg diclofenac (1 tablet) per keer, 1 tot 3 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie 3x per dag 1 tablet te nemen. Daarna kunt u, als u nog pijn heeft, 1 tablet per keer innemen (maximaal 3 per dag). Gebruik een NSAID niet langer dan 5 dagen.
Na de operatie moet er gerevalideerd worden, met als doel om met minimale pijn een zo goed mogelijke functie van de knie te behalen. Deze revalidatie bestaat uit verschillende fases en zal per patiënt verschillen qua tijd en doelen. De gemiddelde termijn is tussen de 3 en 5 maanden.
Een totale knieoperatie is een zware operatie. We bespreken hoe u uw lichaam hierop voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat u goed herstelt. Zo krijgt u adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hoort u van ons of u daarmee moet stoppen.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Risico's van de operatie zijn onder andere dat de wond gaat ontsteken of bloeden. Na de operatie wordt de pijn langzaam minder. Soms blijft de pijn. Een kunstknie kan minder ver buigen dan een gewone knie.