Tevens zijn er verschillende soorten paraffine met diverse smeltpunten. Paraffine smelt doorgaans tussen de 40° en 70° C. Als de kaarsenwas gesmolten is, ontstaat er een transparante en dunnen vloeistof die er uitziet als water.
Paraffine, dat meestal wordt gebruikt in waxinelichtjes, heeft een vlampunt van 109 graden Celsius.
Paraffine is onoplosbaar in water en alcohol. Het lost op in tetrachloormethaan, benzeen, trichlooretheen, koolstofdisulfide, benzine en ether.
Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.
Paraffine olie is een dunne, transparant olie die wordt gewonnen uit aardolie.
De vaseline in deze zalf zorgt voor een hoger vetgehalte en dekt de huid af. Het draagt bij aan de bescherming van de huid, waardoor de huid minder water afstaat en wordt gehydrateerd. Paraffine zorgt voor een goede smeerbaarheid. Dit product wordt geadviseerd als basishuidverzorging.
Paraffine smelt doorgaans tussen de 40° en 70° C. Als de kaarsenwas gesmolten is, ontstaat er een transparante en dunnen vloeistof die er uitziet als water. De verwerking van paraffine geschiet op relatief hoge temperaturen, dus is het van belang dat u zorgvuldig te werk gaat als u kaarsen maakt.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Paraffine werkt uiterst comedogeen, wat betekend, ze veroorzaken (kunstmatige) mee-eters en kunnen zelfs acne en acne achtige ziektes veroorzaken.
De uiterste gebruiksdatum staat op de verpakking vermeld na 'tenminste houdbaar tot einde'. Na openen van de verpak- king is dit product nog 12 maanden houdbaar. Sluit de tube na gebruik goed af; dit voorkomt uitdroging.
De koolwaterstoffen in lampolie kunnen schadelijk zijn voor je huid. Als koolwaterstoffen veel of vaak op je huid komen, kan je last krijgen van een droge en gebarsten huid, eczeem en andere huidaandoeningen. Gebruik daarom handschoenen om te voorkomen dat de olie op je handen komt.
In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.
Het is heel belangrijk dat de lont gemaakt is van absorberend materiaal, ze moeten net zo werken als een handdoek. Waarom? De lont moet de gesmolten was absorberen en omhoog duwen terwijl de kaars aan het branden is.
Kaarsen en waxinelichtjes zijn gezellig in huis, maar ze kunnen ook brand veroorzaken! Kleding kan vlamvatten als je te dicht langs een kaars loopt. Ook kan er brand ontstaan wanneer de kaars te dicht bij brandbare materialen staat, zoals gordijnen.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Maak een keuze uit de verschillende soorten was.
Het smelten van 500 gram paraffine was geeft 590 ml gesmolten was. Soja was levert iets minder op, en wel 530 ml gesmolten was. Bijenwas geeft het minste, namelijk 470 gesmolten was. Paraffine is traditioneel gezien het meest gebruikt en ook nu nog populair.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
Stap 6: je zelf gemaakte kaars laten drogen
De grote vraag is nu: hoelang moet de kaars precies drogen? Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
Smelt de was tussen 60º en 90ºC. (Uitgieten bij een lage temperatuur geeft een ruwer effect. Bij hogere temperatuur wordt de kaars gladder.) Als u teveel was smelt kunt u dat natuurlijk altijd gewoon weer laten afkoelen en een volgende keer weer mee smelten.
Week je voeten dan dagelijks enkele minuten in een lauwwarm bad. Droog je voeten daarna zeker goed af, en smeer ze in met een vettige zalf. Smeer niet tussen je tenen. De huid tussen je tenen is namelijk anders dan die van je hiel.
Vaseline of petrolatum is een witte tot gele zalfachtige substantie die bestaat uit een mengsel van vaste en vloeibare koolwaterstoffen. Er bestaat gele vaseline, die minder gezuiverd is dan witte vaseline. In de apotheek wordt vooral de gezuiverde, witte gebruikt.
Zalf je voeten
Je voeten zalven? Dit kan een hele effectieve manier zijn om harde huid te verwijderen. Smeer Vaseline op de harde plekken op je voet en houd je sokken aan als je naar bed gaat. De zalf zal de harde plekken verzachten en de droge huid versoepelen.