Niet-nuchtere waarden Voor niet-nuchtere meting van de bloedsuiker gelden de volgende waarden: Normaal: < 7,8 mmol/L. Geen oordeel mogelijk: ≥ 7,8 en < 11,1 mmol/L.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Bij nuchter prikken wijst een suikerwaarde onder 6,1 mmol/l op geen diabetes, een suikerwaarde tussen 6,1 en 6,9 mmol/l op beginnende diabetes, en een suikerwaarde boven 6,9 mmol/l op diabetes in een later stadium. Ook niet-nuchter (tot 2 uur na een maaltijd) prikken is mogelijk.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Nuchtere waarden
Voor een nuchtere meting van de bloedsuiker gelden de volgende waarden: Normaal: < 6,1 mmol/L. Prediabetes: ≥ 6,1 en < 7,0 mmol/L. Diabetes: ≥ 7,0 mmol/L.
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
De glycemie (bloedsuikerspiegel) wordt gemeten op een nuchter bloedstaal. Nuchter wil zeggen dat men gedurende minstens 8 uur niets meer heeft gegeten. Een waarde onder de 100 mg/dl is normaal, een waarde tussen 100 en 125 mg/dl is gestoord en een waarde van 126 mg/dl en meer kan wijzen op diabetes.
Bij voeding doet u dit door voor en anderhalf uur na het eten uw bloedsuiker te meten.Bij bewegen meet u ervoor, direct erna en eventueel twee uur na het bewegen. Mensen die meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp hebben, krijgen het advies dagelijks een dagcurve te maken.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Onderzoek toont aan dat dagelijks 4 of meer keer testen een goede manier is om controle te krijgen over uw glucose. Goede controle van uw glucose zal u helpen het risico te verlagen op toekomstige complicaties met diabetes.
De waarde voor het drankje ≥ 7.0 mmol/l is òf. De waarde na het drankje ≥ 7.8 mmol/l is.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Het dawn phenomenon heet ook wel: dageraadfenomeen. Het woord beschrijft het moment waarop we 's ochtends opstaan. Als we wakker worden, dan maakt ons lichaam allerlei hormonen aan.Deze laten onze bloedglucose vaak iets stijgen.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Wat betekent de uitslag? De uitslag geeft aan hoeveel suiker er in uw bloed aanwezig is. Glucosewaarden die niet nuchter zijn afgenomen liggen normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 mmol/l.
Uit onderzoek van dr. Bernstein blijkt dat de meeste langdurige (emotionele) stress zelden een direct effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Bij een korte periode van stress daarentegen wordt wel vaak een stijging in de bloedsuiker waargenomen. Dit komt door het hormoon epinefrine wat vrijkomt door adrenaline.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.