De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen.Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd.
Zwelling De zwelling kan lang aanhouden, gemiddeld drie tot zes maanden. Als de voet veel dikker wordt na lopen of staan, heeft u misschien teveel gedaan. Dit betekent dat u rustiger aan moet doen en de voet hoog moet leggen ter vermindering van de zwelling.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn. De klachten verdwijnen meestal binnen 3 dagen.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Zwelling van de voet
Vaak ontstaat ook een blauwe plek. Het is belangrijk om de voet zoveel mogelijk hoog te leggen ter vermindering van de zwelling. Vooral in de eerste week na de operatie is de voet gezwollen en zal de voet pijnlijk worden en gaan kloppen als u deze naar beneden houdt.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Om de zwelling als gevolg van een voet- of enkelblessure te verminderen, rust je uit om te voorkomen dat je op de gewonde enkel of voet loopt, gebruik je een ijskompres, wikkel je de voet of enkel in met compressieverband en hef je de voet op een kruk of kussen.
Na een operatie kan in of rondom het operatiegebied vochtophoping ontstaan. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Oedeem ontstaat ten gevolgen van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht in een gebied. Oedeem kan overal in het lichaam ontstaan.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden. Bij een behandeling in uw gezicht kan een zwelling en/of bloeduitstorting ontstaan. Dit kan 7 tot 10 dagen duren. Meestal is hiervoor geen extra behandeling nodig.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) tot zes weken na de operatie. Geen zware huishoudelijke werkzaamheden de eerste drie tot vier weken.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Vitamines: verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kan de arts tiaprofeenzuur voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect merkt u na een half tot één uur.
De meeste voedingsproducten die een ontstekingsremmende werking hebben zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zo is met name voeding met veel vitamine C, vitamine E en omega-3 interessant. Uit onderzoek is gebleken dat producten met omega-3 gewrichtspijn, zwellingen en stijfheid bij reuma aanzienlijk kunnen verminderen.
In de normale situatie komen bij een beschadiging van de huid door een ongeluk of door een operatie stoffen vrij zoals bradykinine en histamine. Deze stoffen verwijden de bloedvaten en maken de bloedvatwand verhoogd doorlaatbaar waardoor roodheid, warmte en zwelling ontstaan.