De langste nacht luidt het begin van de astronomische winter in. "Dat is het moment waarop de zon loodrecht op de steenbokskeerkring staat, waardoor we vandaag het minste licht ontvangen. De datum varieert elk jaar tussen 21 en 22 december. En dit jaar gebeurt dat dus op 22 december.
7 uur en 43 minuten. Zo kort piept de zon op 21 december boven de horizon.
In de donkere dagen voor kerst valt de langste nacht, dit jaar de nacht van 21 op 22 december. De vroegste zonsondergang valt echter ruim voor de kortste dag en de laatste zonsopgang ruim daarna. De zonnetijd loopt namelijk niet gelijk met de kloktijd.
Rond 21 december staat de Aarde dicht bij de Zon, beweegt sneller dan gemiddeld, en staat iedere dag ongeveer een halve minuut later in het zuiden.
Kortom. Winterzonnewende vindt plaats op 22 december 2023 op het noordelijk halfrond en op 20 juni 2024 op het zuidelijk halfrond. Het markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar en de eerste dag van de winter in astronomische termen. Deze dag wordt wereldwijd gevierd — zelfs in Antarctica.
De kortste dag van het jaar is op vrijdag 22 december 2023. Dit wordt ook wel de winterzonnewende genoemd. Op deze dag bereikt de zon haar laagste punt aan de hemel, wat resulteert in de minste daglichturen en de langste nacht.
Het is de 'kortste' dag van het jaar 2023. En hoewel de donkerte niet voor iedereen prettig is, doet deze dag ons toch goed. Bij de 'donkerste dag van het jaar' denk je misschien niet direct aan iets positiefs. Vrijdag 22 december is dit jaar officieel de dag met de minste zonuren.
Dagen worden korter, maar niet met hetzelfde tempo
De equinox vindt elk jaar plaats rond 21 maart en 23 september. Met het veranderen van de hoek, verandert dus ook de daglichtperiode. En omdat de hoek rond de equinox sneller verandert dan anders, doet de daglengte dat in die periode dus ook!
Langste en kortste dag van het jaar
Die dag start om 22:51 uur de astronomische zomer. De daglengte is dan ongeveer 16 uur en 44 minuten. De winter begint in 2024 op 21 december om 10:20 uur. Die dag zijn de dagen het kortst met in Midden-Nederland ruim 7,5 uur daglicht.
Tot aan de zomerzonnewende, die in 2024 op het noordelijk halfrond op 20 juni valt, worden de dagen telkens gemiddeld 3 minuten en 20 seconden langer. Vlak na de winterzonnewende stijgt de daglengte het minste, maar in maart – rond de equinox – krijgen we 5 minuten meer daglicht per etmaal.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Op 20 juni gaat de zon om 22.03 uur onder, de volgende ochtend komt die om 05.18 uur weer op. Een nacht dus van 7 uur en 15 minuten. Wist je trouwens dat de kortste nacht niet altijd de nacht vóór de langste dag betreft?
In Yalda-nacht eten Perzische sprekers (en andere Iraanse volkeren) watermeloen, granaatappel en studentenhaver en maken zij plezier met dans en muziek.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen.
De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens een schrikkeljaar valt deze dag op 20 Juni, anders bijna altijd op 21 Juni.
Aan het begin van de zomertijd (21 juni) duurt een dag 16 uur en de nacht slechts 8 uur. Deze dag noemt men de zomerzonnewende. Het is de langste dag en kortste nacht van het jaar. Aan het begin van de winter (21 december) is het precies omgekeerd: De nacht duurt 16 uur en de dag slechts 8 uur.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
Het snelst gaat de daglicht achteruit in periode rond het begin van de astronomische herfst. Per dag worden dan 4 minuten van de daglichtperiode afgesnoept. De oorzaak van deze achteruitgang in daglicht valt te vinden in de manier waarop de aarde om haar as draait en om de zon.
Nederland. Per etmaal verschuiven de tijden van zonsopgang en zonsondergang in Nederland elk maximaal ongeveer twee minuten (afgezien van de sprongen van een uur door de wisseling tussen zomer- en wintertijd), waardoor de tijd ertussen per etmaal maximaal ongeveer vier minuten verandert.
Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.
De lichtsnelheid wordt vaak afgerond naar 300 000 000 meter per seconde, dus 300 000 kilometer per seconde ofwel 1,08 miljard kilometer per uur. De lichtsnelheid in een medium is lager dan deze waarde (in lucht 0,03% lager).
Dongzhi, St. Lucia, Yule, solstitium. Noem het hoe je wilt, op het noordelijk halfrond wordt gefeest. Deze vrijdag vindt de winterzonnewende plaats, ook wel bekend als de kortste dag van het jaar.
In een maand tijd krijgen we er twee uur daglicht bij! Rond de kortste dag in december en de langste dag in juni verandert de lengte van de dag nauwelijks. Rond 21 december is de zon 7 uur en 45 minuten op en een half jaar later in juni ruim 16,5 uur. Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland.
Op 21 december is het bij ons licht van 08.46u tot 16.29, dat is 7u43m tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Eind januari zullen de dagen zelfs met ongeveer 3 minuten aangroeien per dag.