Je lever verwerkt suiker, dat uit fructose en glucose bestaat, op verschillende manieren. Fructose wordt door je lever omgezet naar brandstof voor je lichaam, terwijl glucose tijdelijk kan worden opgeslagen als glycogeen.
De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. De cellen die in de alvleesklier insuline maken, heten bètacellen. Ze zitten in de eilandjes van Langerhans.
Je lichaam zet suiker om in energie, dit doet het op verschillende manieren. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in je bloed.Het hormoon insuline zorgt er voor dat de glucose in je weefsels komt als brandstof voor je lichaam.
Maar let op: een teveel aan suiker kan echter wel leiden tot klachten. Zo kun je maag- en darmproblemen krijgen als je te veel fructose binnenkrijgt. Ook loop je het risico te weinig andere voedingstoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Bij diabetes mellitus type 1 maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan. Dit komt door een afweerstoornis. Diabetes mellitus type 1 komt minder vaak voor en ontstaat vaak bij kinderen. De behandeling bestaat uit het inspuiten van insuline.
Suikers worden in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glucose is een klein molecuul dat zich eenvoudig van cel naar cel kan verplaatsen. Deze beweeglijkheid maakt het opslaan van glucose niet gemakkelijk.
Om verschillende redenen wordt te veel suiker innemen afgeraden, maar ook voor de alvleesklier specifiek is een hoge suikerinname heel slecht. Door zogenoemde suikerpieken kan de alvleesklier op een gegeven moment uitgeput raken en worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline.
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Wanneer we teveel suiker hebben gegeten, kunnen we ons voelen alsof we een kater hebben. Moe, misselijk, opgezet en soms zelfs hoofdpijn en mood swings. Deze effecten komen vaak voor na het eten van te veel suiker. Het kan snel gebeuren of zelfs nog de dag erna.
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht.Vervolgens nemen de weefsels glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam. De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij en linkerschouder. Karakteristiek voor de pijn is de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met de knieën tegen de borst. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten toe.
Alcohol kan de achteruitgang van de alvleesklier versnellen en veel pijn veroorzaken. Alcohol zorgt ervoor dat de alvleesklier extra spijsverteringsenzymen afscheidt. Dat kan schadelijk zijn voor de cellen van de alvleesklier.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Eet vooral veel plantaardige eiwitten. Zorg dat het grootste deel van je dagelijkse voeding uit groente, fruit en plantaardige eiwitten bestaat. Ook kefir is heel gezond. Kruiden en specerijen zijn heel gezond voor je alvleesklier.
Meestal komt een acute ontsteking van de alvleesklier binnen enkele dagen tot weken weer tot rust.Hierbij kan de alvleesklier volledig genezen. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
U kunt zich misselijk voelen of last hebben van een opgeblazen gevoel. Ook kan de alvleesklierkanker leiden tot slikproblemen. Door de verminderde eetlust kan uw gewicht afnemen. Verschillende factoren kunnen leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.