Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby. Overmatige stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling, waardoor jij of je baby in nood komt. Na de geboorte kan je baby ook minder goed omgaan met stress.
Als je zwanger bent en stress hebt door het werk, zijn er risico's voor de zwangerschap.Met name is er meer kans dat: • je hoge bloeddruk krijgt, • je kind met een lager gewicht geboren wordt. Een hoge bloeddruk en een lager geboortegewicht maken dat het kind een minder goede start heeft vanaf de geboorte.
Met stress kun je minder goed zorgen en reageren op wat je baby nodig heeft. Hierdoor ervaart je baby ook meer stress en beleven jullie samen minder plezier. Als de stress langdurig aanwezig is, kan dit leiden tot huilgedrag van de baby. Langdurig huilende baby's (huilbaby's) verhogen de stress nog meer.
Baby's kunnen bij de minste geringste prikkel al heel heftig reageren.Dat komt omdat hun stresssysteem nog niet helemaal 'af' is. Niets om je zorgen over te maken, maar wél iets om rekening mee te houden. Als de stress te lang aanhoudt is dat niet goed voor de ontwikkeling van je baby.
Er zijn o.a. onderzoeken die laten zien dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van je baby. En ook kan een ontregelde hormoonspiegel later tot gedragsproblemen leiden bij je kind.
Stress heeft invloed op jezelf en op de baby in je buik
Langdurige en ernstige stress heeft invloed op je lichaam en kan ook invloed hebben op je baby in de baarmoeder. Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby.
Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond.Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Los knuistje met de vingers los om de duim betekent rust (meestal bij slaap). Ontspannen knuistje met de duim naar buiten kan van alles betekenen, zowel afwachten wat er gaat komen als ook klaar zijn voor een spelletje. Geopend handje met ontspannen vingertjes geeft uw baby aan zich lekker te voelen.
Een goede manier om je baby volledig te laten ontspannen is babymassage. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, de slaap, het immuunsysteem, de ademhaling en de spijsvertering.
Invloed van de omgeving
Bij spanning en stress, honger of kou zal een baby contact zoeken met de verzorger door te huilen. Als hierop passend gereageerd wordt, worden de neurale verbindingen in de hersenen versterkt en leert de baby behoeften te herkennen en kenbaar te maken op lichamelijk en emotioneel gebied.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ...Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen ze. Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas.
Goed om te weten: stemmingswisselingen liggen niet aan jou. Het zijn je hormonen. Omdat de hormoonhuishouding in je lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, heb jij last van vervelende gevoelens en emoties! Hormonen hebben namelijk invloed op hoe je je voelt.
Je baby zachtjes masseren of aaien is een uitstekende manier om hem een gevoel van geborgenheid en rust te geven. Het stimuleert de receptoren in de hersens die hem kalmeren. Lange, zachte aaien werken het best. Aai je baby over zijn wangetjes, rug, benen of buik.
Uw baby kan zichzelf troosten en rustig worden.Dit noemen we zelfregulering.Hierdoor voorkomt of vermindert uw baby stress. Als het stressniveau toch teveel toeneemt, is het lastig voor uw baby om zichzelf te troosten.
Te harde of teveel verschillende geluiden maken onrustig. Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen.
Wat je baby waarneemt
Vertrouwde geluiden en patronen hierin gaat hij herkennen. Net als muziek die hij vaak hoort en aanrakingen van de buik. Maar hij merkt ook jouw stemming. Hij hoort hoe je stem klinkt als je blij bent en hoe snel je hart klopt als je stress hebt.
Rond de acht weken kan je baby jouw aanraking al voelen. Daarom is het erg belangrijk om al vanaf het begin regelmatig over je buik te wrijven. Na 27 weken zal je kind in de meeste gevallen zelfs naar je hand 'zwemmen' en soms zelfs tegen je hand aan komen liggen, als je zachtjes over je buik wrijft.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Je kunt dit uit kleine dingetjes halen, door bijvoorbeeld meer te lachen, meer te praten of gewoon iets te doen waar jij blij van wordt, bijvoorbeeld een wandeling in het park. Een vrijpartij met orgasme zal ook zorgen voor het ultieme gevoel van ontspanning!
De meeste vroeggeboortes ontstaan door te vroege weeën of het te vroeg breken van de vliezen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn: een medische oorzaak: een ernstige afwijking bij de baby, een aangeboren aandoening zoals DES bij de moeder of als de baarmoedermond met een operatie is ingekort.
Wie zijn kwetsbare zwangeren? Kwetsbare zwangeren hebben verhoogd risico op gezondheidsschade voor zichzelf en het ongeboren kind, op een slechte zwangerschapsuitkomst en op mishandeling en verwaarlozing van het kind. Een slechte start van een baby werkt levenslang door.