Dan hebt u recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van uw hypotheek of lening.
Dat geldt ook voor aflossingsvrije hypotheken. U mag de betaalde hypotheekrente gewoon blijven aftrekken. Hiervoor geldt een maximum van 30 jaar, die begint vanaf het moment dat de eerste hypotheek is afgesloten.
De hypotheekrenteaftrek verdwijnt in de toekomst dus niet helemaal, maar is wel fors lager dan op dit moment. Vanaf 2023 zijn de hypotheekrente en alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning maximaal aftrekbaar tegen een tarief van 37,05%.
Door de aanpassing wordt in 2022 in de hoogste belastingschijf de aftrek van de hypotheekrente beperkt tot 40%. In 2021 was dat 43%. De tariefsaanpassing geldt niet alleen voor de hypotheekrente. Maar ook voor alle andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning.
Nieuwe woning staat leeg of is in aanbouw
Hebt u een woning gekocht die in aanbouw is of nog leeg ? Dan mag u de (hypotheek)rente nog 3 jaar aftrekken.
Twee eigen woningen in box 1 met belastingaftrek is mogelijk, maar wel tijdelijk en maximaal voor drie jaar. De verhuisregeling voor de hypotheek scheelt u mogelijk veel belasting.
Je kunt je hypotheekrenteaftrek aanvragen via de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om deze aftrek maandelijks terug te krijgen of om jaarlijks de teruggave van je belasting te ontvangen. Wanneer je maandelijks je aftrek over de hypotheekrente aftrek terug wilt moet je een voorlopige aanslag aanvragen.
Als je wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek heb je enkel de keuze tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Als je kiest voor een andere hypotheekvorm, is de rente die je betaalt dus niet aftrekbaar.
Om je exacte hypotheekrenteaftrek te berekenen, moet je niet alleen uitgaan van het rentebedrag op je jaaroverzicht. Van de rente wordt het eigenwoningforfait nog afgetrokken. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Het bedrag dat je overhoudt, kun je terugvragen aan de Belastingdienst.
Voor de meeste huiseigenaren bedraagt de bijtelling 0,65 procent over de WOZ-waarde. De uitkomst wordt opgeteld bij het inkomen en daar wordt belasting over geheven. De bijtelling voor een huis van twee ton bedraagt dus: 200.000 x 0,65 procent = 1.300 euro.
De lage rente van de afgelopen jaren zorgt ervoor dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Is jouw rentevaste periode verlopen of heb je je hypotheek overgesloten, dan krijg je waarschijnlijk fors minder hypotheekaftrek teruggestort. Aan de andere kant profiteer je ook van veel lagere maandlasten voor je hypotheek.
Is de rente van je aflossingsvrije hypotheek niet aftrekbaar? Dan mag je de aflossingsvrije hypotheek in mindering brengen op je vermogen in box 3. Hierdoor betaal je mogelijk minder belasting over je vermogen. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing.
Een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen
Na dertig jaar moet je de hypotheekschuld aflossen. Dat doe je bijvoorbeeld met spaargeld, door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door te verhuizen en met de opbrengst je aflossingsvrije hypotheek af te lossen.
Wat is het voordeel van een deels aflossingsvrije hypotheek? De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro (looptijd 30 jaar) zijn: Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je na het afsluiten van de hypotheek: 345 euro. Het geeft dus een verschil van 220 euro per maand.
Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen.
,,Als de rente hoger wordt, kun je minder geld lenen”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Dit kan zo 2000 tot 5000 euro schelen als de rente 0,1 procent stijgt, bij een inkomen tussen de 30.000 en 50.000 euro bruto per jaar.”
Op zich is hypotheekrente niet ingewikkeld. Per jaar betaalt u een percentage aan rente over uw openstaande hypotheekschuld. Lost u af op de hypotheek terwijl het rentepercentage gelijk blijft, dan wordt het te betalen bedrag aan hypotheekrente lager.
Wat is de goedkoopste hypotheekvorm? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de annuïteitenhypotheek aan het begin het goedkoopst. Je maandlasten zijn aan het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheek. Als je kijkt naar de hele looptijd, is een lineaire hypotheek echter de goedkoopste hypotheekvorm.
De lineaire hypotheek is goedkoper als je kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek. Omdat je de schuld sneller aflost, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm van de twee.
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds minder hypotheek 'open staat' en je steeds minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost.
Meenemen in aangifte inkomstenbelasting
De notariskosten voor de financiering zijn aftrekbaar. U kunt ze volledig meenemen in uw aangifte voor de inkomstenbelasting. We hebben het dan over de kosten voor de hypotheekakte, kosten voor een overbruggingskrediet en die voor het Kadaster.
Tweede huis kopen met overwaarde
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
Goed om te weten: de lening voor je tweede woning kan je een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.