Maar welke is nou het lekkerst? Wil je niet al teveel geld uitgeven, dan raad ik je aan te gaan voor Jumbo Hot Chocolate: lekker romig, warme chocolademelk zoals het hoort. Mag het best wat meer kosten, dan ben ik fan van Buisman Premium Hot Chocolate, die heeft een heerlijke echte chocoladesmaak.
Zo deden we de test
De prijs De prijs van chocolademelk varieert van 0,79 euro/l voor Everyday Chocolademelk (Colruyt) tot 2,49 euro/l voor Zuivelrijck Chocolademelk (Bio Planet). Het resultaat Met een score van 9,5/10 kwam Tony's Chocolonely Chocolademelk (Albert Heijn) als beste uit de bus.
CHOCOMEL GAAT DOOR
FrieslandFoods nam in 2001 Chocomel over van Nutricia om de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken en zo Chocomel nóg lekkerder te maken. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten.
Verwarm de melk ongeveer 2-3 minuten in de magnetron op 900w. Roer tussentijds een keer om een velletje op de melk te voorkomen. Als de melk goed heet is, voeg de smeltchocola toe en twee theelepels kristalsuiker. Roer alles heel goed door elkaar tot de chocola gesmolten is.
In de magnetron
Doe maximaal 300ml chocolademelk in een mok. Verwarm de chocolademelk op vol vermogen voor 1 minuut. Roer de chocolademelk even door en warm het eventueel nogmaals op voor een minuut.
Chocolademelk bevat een optimale verhouding tussen koolhydraten en eiwitten die gunstig zijn voor herstel. Behalve de optimale verhouding koolhydraten en eiwitten bevat het veel vocht en elektrolyten zoals calcium, natrium, kalium en magnesium en veel van het aminozuur leucine.
Chocomel werd lang geproduceerd door Nutricia en kwam begin 21e eeuw in bezit van FrieslandCampina. In België wordt Chocomel nog steeds onder de naam Cécémel verkocht. De verpakkingen dragen de slogan 'De enige èchte' (in het Frans 'Le seul vrai').
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
Langhoudbare producten zoals Chocomel kun je, voor openen, enkele weken tot maanden op kamertemperatuur bewaren. De datum op de verpakking geeft een indicatie van de houdbaarheid van het product. Na openen is het product enkele dagen houdbaar mits het gekoeld wordt bewaard tussen de 5 en 7 graden Celsius.
Op bijna alle cacao- en chocoladeproducten staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) − een globale houdbaarheidsindicatie die je kunt negeren. Oude chocola of cacaopoeder kun je veilig proeven. Pakken chocolademelk en chocoladetoetjes uit de koeling bevatten echter veel water.
Bereiding: Voeg 2 grote koffie/theelepels Nesquik® toe aan 200 ml halfvolle melk, even roeren en klaar.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM CHOCO DRUPPELS MELK
Heel simpel te maken; je pakt een kop met hete melk en voegt 40 gram chocolade druppels toe. Even roeren en voilajou warme chocomelk is klaar!
Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Cécémel gaat door
De eeuwenoude kennis van chocolade gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.
Melk (1,4% vet), suiker, cacao (1,6%), koffie extract (1%), stabilisatoren (carrageen en guargom), aroma. Gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,7%), stabilisator: carrageen.
Helaas niet zo'n goed nieuws als je fan bent van de originele warme chocolademelk. Het is een suikerbommetje dat vaak ook nog eens veel slechte vetten bevat. De échte romige variant wordt namelijk gemaakt met volvette melk.
Zoals de meeste wel weten is chocola vet en suikerrijk en daardoor calorierijk. Een dikmaker. Chocolademelk is niks anders dan gesmolten chocolade. In veel verpakkingen is hier nog extra suiker aan toegevoegd.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Een mok warme (volle) chocolademelk met slagroom bevat 262 kcal. Voor dit aantal calorieën moet je 72 minuten wandelen met een snelheid van 4 kilometer per uur.
Verwarm de melk in een microgolfoven.
De makkelijkste manier om melk te verwarmen is in de microgolfoven, maar je moet het goed in de gaten houden. 250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.