Met zo'n 600.000 geregistreerde leden is tennis een goede tweede. Niet alleen om te spelen, maar ook op een weddenschap af te sluiten. Bij de bookmakers blijkt het wedden op tenniswedstrijden na voetbal de tweede plek in te nemen.
Oudste in Nederland bedreven sporten
Logischerwijs waren de oudste sporten in Nederland veelal dezelfde als die welke op de Engelse kostscholen populair waren: cricket, voetbal, rugby en tennis. Toch blijkt uit het bestaan van de zeil en roeibond dat deze sport gewoon mee is gegaan in de nieuwe ontwikkelingen.
Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland doet aan fitness. Daarna volgen wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en dan pas voetbal. De meest populaire en wellicht de meest 'typische Nederlandse' sporten zijn dus de sporten die gratis of zonder lidmaatschap kunnen worden gedaan.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Het heeft ongeveer 3,5 miljard mensen in het fandom, met meer dan 250 miljoen mensen die zich eraan overgeven. Voetbal neemt de nr. 1 plek op onze lijst van meest populaire sporten ter wereld. In Canada en de Verenigde Staten is het beter bekend als voetbal.
Paardensport of hippische sport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij een of meer paarden gebruikt worden. De internationale paardensport wordt geregeld door de sportfederatie Fédération Équestre Internationale en in Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
American Football is dé nummer 1 sport in Amerika.
Fitness meest populaire sport sinds 2001
De populariteit van fitness is tussen 2001 en 2021 sterk toegenomen (14% vs 22%). In dezelfde periode nam de populariteit van hardlopen (5% vs 12%), wandelen (1% vs 6%) en fietsen (2% vs 5%) ook toe.
Skiën, schaatsen en hardlopen worden ook meer gedaan door hoger opgeleiden dan lager opgeleiden. Bij voetbal en turnen is deze verhouding minder scheef. Turnen is de enige sport waaraan meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden doen.
Op de voet gevolgd in de definitieve lijst is de VS, die op de eerste plaats in de wereld staat voor zowel Olympische prestaties als topsportsucces. Met in totaal 2.828 medailles, waarvan 1.127 goud, en maar liefst 12 wereldrecords, blaast dit land alle andere concurrentie echt uit het water.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.
Na golf wordt American football als de saaiste televisiesport gezien (59 procent). Daarna volgen cricket (58 procent), darten (ook 58 procent) en snooker (57 procent).
Tennis en voetbal
Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten. Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland.
Voetbal is de populairste sport en tegenwoordig beoefenen steeds meer vrouwen dit ook. Bij de meeste clubs betaal je 50 tot 150 euro per jaar, dit precieze bedrag hangt af van de leeftijd en van de club.
Voetbal, zwemmen, aerobics/fitness en hardlopen zijn momenteel de populairste sporten onder de jeugd. Dansen en tennis volgen op enige afstand. Deze sporten zijn niet even populair onder jongens en meisjes. Hoewel meisjes de afgelopen jaren meer zijn gaan voetballen is het nog steeds echt een jongenssport.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Stamppot, hutspot of zuurkool
Een typisch Hollands hoofdgerecht is natuurlijk stamppot, hutspot of zuurkool. Wij Nederlanders staan bekend om ons stampen en prakken en dit is daar het ideale voorbeeld van.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.