Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels.Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Een huis-tuin-en-keuken beautyingrediënt zijn vlokken biergist, waar een gezichtsmasker van kan worden gemaakt, maar ook van binnen uit kan biergist de huid mooi maken door haar te zuiveren. De vitaminen B die het bevat hebben een bloedzuiverende werking.
Verse gist is niet overal verkrijgbaar, maar je vindt het in sommige supermarkten en toko's en bij de meeste warme bakkers. Deze verse gist wordt het meest gebruikt door professionele bakkers, omdat het de beste kwaliteit heeft. Een nadeel is dat het niet erg lang houdbaar is en je moet het koel bewaren.
Gist is een rijsmiddel dat je gebruikt voor het bakken van brood. Door goed en lang te kneden en het brood te laten rusten werken alle ingrediënten samen om uiteindelijk mooi te rijzen voordat je het de oven in schuift. Als een brood niet goed rijst, ligt dat in vrijwel alle gevallen aan het kneden.
Om de vraag “ is gist nu gezond of ongezond?” te beantwoorden, kunnen we concluderen dat gist niet ongezond is, maar ook niet knetter-gezond. Als je verder goed en gezond eet, en geen last hebt van overgevoeligheden, kun je gerust gist-producten als brood consumeren , zij het met mate.
Gist is een levend ééncellig micro-organisme, heeft een grootte van ongeveer één honderdste van een millimeter en is dus niet met het blote oog zichtbaar. De wetenschappelijke naam voor bakkersgist is saccharomyces Cerevisiae.
Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk.
Met natuurlijke gisten wordt verwezen naar de gisten (en indirect ook de bacteriën) die zich om ons heen maar vooral in meel bevinden en uitgroeien tot een cultuur in een starter en zuurdesem.
Zout remt de werking van gist. Wanneer je het gist niet eerst laat oplossen maar direct bij de bloem strooit, voeg je pas later het zout toe. Maar in beide gevallen geldt: het mag nooit meer zijn dan de hoeveelheid gist die je gebruikt!
Gist kennen we voornamelijk van wijn en bier voor het maken van alcohol. Maar bakkers gebruiken het ook bij het bakken van brood. Biergist wordt daarom ook wel bakkersgist genoemd. Omdat er gezondheidseffecten aan worden toegeschreven is het ook te koop als supplement, poeder of pilletje.
Over het algemeen komt een gist allergie niet vaak voor. Wanneer jouw lichaam klachten geeft na het eten van gist, dan gaat het doorgaans niet om een allergische reactie. Het is namelijk eerder een intolerantie. Bij een voedselintolerantie geeft jouw lichaam een IgG-reactie op de gist.
Biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist (wetenschappelijke naam: Saccharomyces cerevisiae) is een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bereiding van bier en wijn en het laten rijzen van brood.
Maar het bevat net als MSG het zout glutamaat, dat zorgt voor de speciale smaak. En daar zijn inmiddels genoeg aanwijzingen van bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid. Ook het veelvuldig gebruik van gist en producten met gistextract zorgt voor een vermindering van de weerstand en meer klachten.
Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen.
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
Zelf gist maken
Kook 500 gram aardappels in de schil in 20-25 minuten gaar, afhankelijk van hun grootte. Laat de aardappels iets afkoelen, verwijder de schil en pureer ze in een vleesmolen, met een aardappelpers of gewoon met een stamper. Voeg een klein kopje warm water toe en meng goed samen tot een smeuïge puree.
Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Tijdens het bakken van het brood vervliegt de alcohol, maar het resultaat is een luchtig brood.
In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden. Als de gist te langzaam wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Eentje waar ook veganisten het maar niet over eens worden: vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen.
Veganistisch? Op dit moment hebben we nog geen informatie van fabrikanten dat hun sigaretten geschikt voor veganisten zijn. Van sigaretten die naast tabak en water extra additieven bevatten moet de fabrikant bevestigen dat daar geen dierlijke stoffen tussen zitten.
Gist en gistextract
Sommige mensen associëren het ingrediënt gist met brood en dus met gluten. Maar ook glutenvrij brood wordt met gist gemaakt. Gist is een schimmel en is van nature glutenvrij.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.