Hoe ver dat gaat, is per open relatie verschillend. Sommige stellen hebben alleen emotionele, romantische of licht erotische relaties met anderen.Andere stellen staan elkaar ook toe seksuele relaties met anderen aan te gaan. Gebeurt dit binnen een huwelijk, dan spreken we van een open huwelijk.
Je partner en jij hebben verschillende verlangens
Als je heel veel van je partner houdt, maar jullie libido's niet matchen door welke reden dan ook, kan een open relatie een optie zijn. Hetzelfde geldt als één van jullie een kink of seksuele fantasie heeft waar de ander totaal geen interesse in heeft.
Een open relatie valt onder de parapluterm non-monogamie. Non-monogame relaties bestaan in verschillende vormen, hoewel monogamie in de westerse samenlevingen wel de norm is. Ongeveer 3 à 4 procent van de Nederlanders heeft een open relatie.
Voor de duidelijkheid: in een open relatie heb je de vrijheid om naast je partner nog met andere mensen een seksuele of emotionele band aan te gaan. De invulling daarvan verschilt van koppel tot koppel. In sommige gevallen heeft de man er een vriendin naast. Of heeft de vrouw meerdere relaties.
Hou dan rekening met de volgende zaken: Een open relatie werkt alleen als jullie een solide basis hebben. Ga goed bij jezelf na waarom je een open relatie wil. Als het tussen jou en je partner al tijden niet goed gaat en je stiekem gevoelens voor een ander ontwikkelt hebt, is een open relatie gedoemd te mislukken.
Als je denkt dat je geen open relatie kunt hebben en besluit het niet te proberen, moet je dit zo eerlijk mogelijk aan je partner vertellen. Zet alle negatieve gevoelens, zoals wrok of jaloezie, opzij, want wat je partner je vraagt, is iets dat legitiem is en hun behoefte is reëel.
Verdiep je er samen in
Je kunt beginnen met het lezen van boeken en over ervaringen van anderen. Laat dat ook je partner lezen. Misschien kun je zo samen een beeld opbouwen wat voor soort open relatie voor jullie het beste zou kunnen werken. Het maakt nogal wat uit of je kiest voor polyamorie of bijvoorbeeld swingen.
Swingers houden van spanning en vinden het leuk om ook eens met een ander te vrijen. Ze houden ervan om elkaar te zien genieten. Veel swingers vinden de maatschappij conservatief. Vooral als het om seks gaat.
Een monogame of vaste relatie is een relatie gebaseerd op liefde met een hoge dosis aan intimiteit, toewijding en aantrekkingskracht. Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Iemand die polyamoreus is, kan zich met andere woorden intiem verbonden voelen met meerdere partners. Die intimiteit kan romantisch, seksueel, of beide zijn. Concreet? Iemand kan oprecht van twee of meer partners houden, tegelijkertijd.
Welnu, er is onderzoek gedaan. Volgens experts is je vijfde seksuele partner je ware partner. Hoe dat werkt? Zeker tweeduizend mensen werden geïnterviewd over hun liefdesleven.
Sterker nog: steeds meer koppels kiezen ervoor om in aparte kamers te slapen. Zij kiezen bewust voor een SAT-relatie, Sleeping Apart Together.
Een open relatie (ook wel een polygame relatie genoemd) is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
Wat moet je doen als je merkt dat je oogje hebt op iemand anders? Als je echt verliefd bent op iemand is eerlijk zijn een must. “Erken zowel voor jezelf als je partner dat je gevoelens hebt voor iemand anders. Door het te vertellen, kunnen jullie erover praten en er ook samen uitkomen”, vertelt dokter Bobby.
Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer. Naast plezier en goede gesprekken delen ze af en toe ook het bed met elkaar. Denk aan die vriendin die na een aantal jaar weer single is.
Dat begint met het versieren -de paringsrituelen - en gaat door tot en met het naspel. Aanraking, opwinding en penetratie zijn universeel. Maar wat er daarnaast, daarvoor en daarna gebeurt, kan nog wel eens verschillen. Het seksuele gedrag van de mens is namelijk voor een groot deel cultureel bepaald.
De groep deelnemers in een niet-monogame relatie werd ingedeeld in drie subgroepen: swingers, polygamisten en mensen in een open-relatie. In totaal namen 1.177 mensen in monogame relaties deel en 510 mensen in niet-monogame relaties. Daarvan was 52% polygaam, 30% in een open-relatie en 18% swinger.
Hoeveel swingers er in Nederland zijn, is onbekend, maar in het artikel wordt verwezen naar een internationale website voor deze groep, en alleen daarop staan al 15.000 Nederlandse stellen ingeschreven. Het totale aantal zal groter zijn.
Het laatste taboe in onze reeks speelt tot de verbeelding: polygamie en polyamorie, of het hebben van relaties met meerdere partners. Polygamie (getrouwd zijn met twee of meer mensen) is verboden in België. En polyamorie (relaties hebben met meerdere mensen) wordt sociaal lang niet altijd aanvaard.
Het zangduo Suzan & Freek staat niet alleen samen op het podium, maar ze hebben ook een liefdesrelatie met elkaar. Sterker nog: hij heeft haar vorige week zelfs ten huwelijk gevraagd. Maar volgens het juicekanaal Juice Channel is in elk geval Freek niet zo braaf als hij lijkt. “Ze blijken een open relatie te hebben!”
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.