De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Als er problemen zijn met de woning, zoals lekkage of kapotte ramen, dan moet de verhuurder de problemen oplossen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het klein en dagelijkse onderhoud van het huis. Dat gaat om kleine reparaties zoals een kapotte lamp, deurbel, telefoonaansluiting of nieuw behang.
De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder ben je zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder.Doe je dit niet of te laat dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade.
Aansprakelijkheid en schade
U stelt iemand aansprakelijk als u meent dat deze persoon, dit bedrijf of een overheid (gemeente) verantwoordelijk is voor de door u geleden schade. Die aansprakelijkheid betreft ook de gevolgschade. Het eerste doel van aansprakelijkheidsrecht is een compensatie van geleden schade.
De verhuurder is aansprakelijk voor gevolgschade van een lekkage als hij of zij niet voldoende onderhoud heeft gepleegd.
Gevolgschade is schade die indirect voortkomt uit eerdere schade. Denk hierbij aan een lekkage die uiteindelijk zorgt voor een vochtige vloer. Een mooi voorbeeld is een lekkage aan het dak die er vervolgens voor zorgt dat het plafond op zolder waterschade heeft.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen die kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Wie betaalt wat? De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van een verhuurde woning. Daar betaalt u als huurder huur voor. Alleen kleine dagelijkse reparaties zijn voor de huurder.
Schade door een lekkage in huis is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in huis.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan. Lost de verhuurder de problemen niet op? Vraag dan de Huurcommissie om uw huur te verlagen.
Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Meld het gebrek zo snel mogelijk bij de verhuurder
Heeft de huurwoning (ernstige) onderhoudsgebreken, dan moet u deze zo snel mogelijk schriftelijk melden bij de verhuurder. U kunt hiervoor gebruikmaken van onze voorbeeldbrief: Melden gebreken huurwoning. Stuur foto's of ander bewijs mee van het gebrek.
De rechter kan de verhuurder dwingen om het slechte onderhoud te repareren. Doet de verhuurder dit niet? Dan krijgt de verhuurder een boete van de rechter. U kunt de rechter ook vragen het huurcontract aan te passen.
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste 'in gebreke stellen' door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.
Voor huiseigenaren dekt uw inboedel- of uw opstalverzekering de gevolgen van waterschade in huis. Hierbij is het wel van belang waar de waterschade vandaan komt. Is de schade onvoorzien, zoals bijvoorbeeld een lekkende waterleiding in de vloer of een kapotte wasmachine, dan is de schade over het algemeen verzekerd.
Je hebt als verhuurder drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen. Hier staan twee rechten tegenover: de huurder moet op tijd huur betalen en je mag geen overlast hebben van de huurder.
Binnenin de woning
Deuren, vloeren, muren, verwarmingsketel, radiatoren, ventilatiesysteem, rookmelders, … Het onderhoud en de herstelling ervan zijn ten laste van de huurder. Technische installaties moeten periodiek nagekeken worden en onderhouden worden volgens de instructies van de fabrikant.
Als je de verhuurder hebt ingelicht, is die meestal verplicht het gebrek te verhelpen. De tijd die de verhuurder hiervoor krijgt, hangt af van de omstandigheden. Lekkage aan het dak moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk worden gerepareerd, omdat dit weer kan leiden tot andere gebreken, zoals schimmel.
Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Alleen huurverlaging bij ernstige gebreken
De Huurcommissie verlaagt de huurprijs alleen als de gebreken ernstig zijn. In de Gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen. Hieronder vindt u per categorie enkele voorbeelden van ernstige onderhoudsgebreken.
Schade door water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd. Sommige verzekeraars keren niet uit voor leidingen die aan de buitenkant van het huis zitten.
Schade als gevolg van een lekkage is vaak met je opstalverzekering verzekerd als je huis beschadigd raakt. Of met je inboedelverzekering als je spullen door een lekkage beschadigen.
Schade aan of in je huis door een verstopte dakgoot is verzekerd via je opstalverzekering. Tenzij er sprake is van slecht onderhoud. Als de goten niet voldoende zijn onderhouden en er ontstaat bijvoorbeeld een lekkage, dan wordt de schade niet vergoed. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon.