Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
Als je een kleine keuken hebt is het handig om optimaal gebruik te maken van de ruimte boven je aanrecht. Hoge hangkasten zijn ideaal om extra ruimte te winnen. Er zijn zelfs kasten van ruim een meter hoog. Gebruik ook de ruimte bovenop je kasten om spullen te plaatsen die je niet dagelijks gebruikt.
De afmetingen die binnen 2,5 meter x 2,5 meter zijn, vallen onder de noemer kleine keuken. Binnen deze afmetingen zijn er vele variaties mogelijk. 1 meter x 2 meter, 1,5 meter x 1,5 meter en ga zo maar door.
De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Kleine keuken inspiratie: ga voor een egale en rustige vloer. Kies bijvoorbeeld voor grote grijze tegels in jouw keuken. Door het gebruik van grote tegels oogt de keuken een stuk ruimer. Je kunt ook kiezen voor een beton- of gietvloer in de keuken.
Zwart blijft op nummer 1 in de keukentrends 2022
Van een complete zwarte keuken tot aan het speels terug laten komen van zwarte elementen, zoals de kraan of de spoelbak. Zwart geeft keukens een stoere, afwisselende twist die perfect past in de meest populaire interieurstijl van dit moment.
Heb je bijvoorbeeld een witte keuken? Ga dan voor bijvoorbeeld een bruine muur en juist niet voor een witte muur. Doordat het contrast in kleuren ontstaat, creëer je diepte in de keuken.
Snijplanken, mengkommen en werkbestek berg je hier onder andere op. Het is handig deze spullen op te bergen bij een stuk werkblad wat minstens 90 cm breed is, zodat je genoeg ruimte hebt om jouw maaltijd voor te bereiden en de benodigde spullen op het werkblad uit te stallen.
De kosten voor een kleine, standaard IKEA keuken te plaatsen beginnen bij € 1.100,- en kunnen oplopen tot zo'n € 2.500,- voor een grote, complexe keuken.
Hout werkt
Ideaal om je mooiste servies of één of meerdere houten snijplanken, zoals deze robuuste houten serveerplank, op neer te zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor accessoires in natuurlijke tinten, servies, een kunstwerk en mooie (hang)planten om nog meer sfeer aan je witte keuken te geven.
Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt - dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken - en dan pas de houten vloer.
Het is geen geheim dat donkere kleuren een ruimte kleiner doen lijken en dat lichte kleuren juist weer het gevoel van ruimte geven. Bij een kleine keuken, doe je er dan ook niet goed aan om te kiezen voor donkere kleuren als zwart en donkerbruin. Het is juist verstandig om lichte kleuren te gebruiken.
Veel gekozen kleuren voor tegels zijn zwart, grijs, wit en antraciet. Deze kleuren passen over het algemeen heel goed in keukens.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt.