Een Levain is een voordeeg gemaakt van een deel van de desem dat naar behoefte van het recept is aangevuld met bloem/meel en water. Nadat de Levain voldoende gefermenteerd is zal deze in zijn geheel gebruikt worden in het uiteindelijke deeg.
Zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem of desem is een brooddeeg op basis van meel en water zonder toevoeging van bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae). Het deeg rijst dankzij fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn.
Het verschil tussen zuurdesem en desem brood zit 'm slechts in de naam, legt Bakker Edwin Klaassen van Desem Enzo uit. Desem en zuurdesem zijn hetzelfde, namelijk een bereide grondstof die wordt toegevoegd aan deeg.
Het meeste Nederlandse brood wordt gemaakt van bloem, water, zout en gist. In desembrood is gist vervangen door desem: een dun beslag van water en meel, dat na een periode van rust uit zichzelf gaat gisten. De 'microflora' van bacteriën en gisten die zodoende ontstaat, noemen we desem.
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem als rijsmiddel. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten.Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn. Dit noemen we een desem.
Zuurdesembrood wordt gemaakt met een zuurdesemstarter, een mengsel van meel en water dat men laat fermenteren en een pittige smaak ontwikkelt. Door dit gistingsproces komen er nuttige bacteriën in het brood, die de gezondheid van je darmen kunnen helpen verbeteren.
Desembrood is dus in ieder geval even gezond als ander brood en geeft je evenveel vezels, vitamines en mineralen. Het blijft bepalend of je kiest voor wit, bruin of volkoren: die laatste soort heeft de meeste gezonde voedingsstoffen.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Opname voedingsstoffen
Fytinezuur remt de opname van bijvoorbeeld calcium, ijzer en zink. Omdat zuurdesembrood langer rijst dan gistbrood, heeft het meer tijd om fytinezuur af te breken. Verder zijn er aanwijzingen dat je darmen ook andere vitamines en mineralen uit zuurdesembrood beter opnemen.
LowCarb is Eiwitrijk koolhydraat arm. Het meest smaakvolle meergranen brood met de minste koolhydraten.Is rijk aan eiwitten,mineralen en houd de bloedsuikerspiegel constand.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Het voordeel van zuurdesembrood voor je darmen
Zuurdesembrood bevat minder fructanen dan tarwe. Vooral zuurdesem speltbrood bevat veel minder van die fructanen. Die fructanen zorgen juist vaak voor onrustige darmen. Als jij daar ook last van hebt, dan kan het helpen om je brood te vervangen door zuurdesem speltbrood.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels.Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Als je minder tarwe wilt eten, is zuurdesembrood dan een goed alternatief? Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten.
Het desembrood bestaat uit vier ingrediënten: meel, water, rijsmiddel (het moederdeeg) en zout. Verder zijn er verschillende mogelijkheden in soorten. Denk hierbij aan wit, bruin of volkoren brood. Ook verkopen wij meergranen en spelt desembrood.
Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Zuurdesem maakt je darmen blij
Ze zitten al in je lichaam, maar je kunt ze ook binnenkrijgen via voeding of supplementen. Omdat zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces, vind je in dit brood probiotica (goede bacteriën) en prebiotica (onverteerbare vezels). Een feestmaal voor je darmen.
De in het desem van nature aanwezige bacteriën en gisten, zorgen ervoor dat het brood rijst, maar dit duurt veel langer dan wanneer gist als rijsmiddel wordt toegepast. Desembrood maken is dus bewerkelijker en veel tijdrovender dan wanneer met gist gewerkt wordt.
Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
En hoewel het allemaal wel wat gezonder klinkt dan een 'huis-tuin-en-keukenvolkorenbrood', levert het ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen op. Hoe gezond het brood is, wordt namelijk niet zozeer bepaald door het gebruik van gist of desem.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Het grote verschil tussen (zuur)desem en gist is de smaak. Desem heeft namelijk een langere rijstijd dan gist en dit zorgt voor een bijzondere, vollere en rijpere smaak. Daarnaast is glutenvrij desembrood compacter dan gistbrood. Dit komt doordat gist voor meer volume zorgt.