Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Helaas is het niet mogelijk om krassen uit een vitrokeramische kookplaat te verwijderen of te polijsten. Daarom dient u uw glazen keramische kookplaat altijd correct schoon te maken en, waar mogelijk, krassen te vermijden.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Wat is een inductie beschermer? Inductie beschermers zijn (vaak ronde) matjes in verschillende formaten gemaakt van siliconen. Deze plaats je op je inductiekookplaat, waardoor je krasjes kunt voorkomen. Bovendien zijn inductiematten anti-slip, waardoor je pannen niet uitglijden of verschuiven tijdens het roeren.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.
Kookplaat hoort bij de vaste inrichting van een woning en hoort dus niet tot jouw inboedelverzekering. Maar hiervoor heb of kon je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert de schade die je veroorzaakt aan iemand anders.
Een inductie mat ziet eruit als een soepele onderzetter of placemat en dat is eigenlijk ook hoe het werkt afhankelijk van welke soort je kiest. De meest voorkomende variant is een grote mat die je op je kookplaat legt na het koken. Deze mat heeft anti-slip, trekt geen stof aan en voorkomt krasjes op de plaat.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Houd een keukenspons onder de warme kraan en doe er enkele druppels afwasmiddel op. Ga met de natte spons over het oppervlak van de kookplaat en veeg al het vet en vuil weg. Je kunt tevens de ruwe kant van de spons gebruiken om vlekken te verwijderen, maar wees voorzichtig en wrijf zachtjes.
HG kookplaatreiniger extra sterk verwijdert veilig en effectief hardnekkig vet, vuil, kalk en kookranden op alle soorten inductie en keramische kookplaten. De kookplaatreiniger geeft na gebruik een frisse geur. HG kookplaat intensief reiniger is vooral geschikt voor vuil zoals aangekoekt bakvet of kookaanslag.
Een inductie kookplaat beschermer, of inductie mat, is een siliconenmat die je tussen je pan en inductie kookplaat kunt plaatsen. Hierdoor schuift je pan minder makkelijk weg.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis. Ook ten opzichte van koken op een keramische of elektrische plaat.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.