de oproepkracht is beschikbaar om na oproep te komen werken, maar hij is niet verplicht om aan elke oproep gehoor te geven. Hij mag dus altijd een oproep afslaan. u bent bereid om de oproepkracht op te roepen als er extra werkaanbod is, maar dit is geen verplichting.
Wilt u geen vast aantal uren bij uw werkgever? Dan mag u het aanbod weigeren en oproepkracht blijven zonder de garantie van een vast aantal uren werk. Uw werkgever moet u wel elke 12 maanden opnieuw een aanbod doen.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
Als oproepkracht kunt u vragen om een vast aantal uren. Vanaf 3 maanden mag u vragen om het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 3 maanden. Na 12 maanden moet uw werkgever u een vast aantal uren aanbieden. Met vaste uren heeft u recht op loon over het aantal uren in uw contract.
Als u als oproepkracht ziek wordt, houdt u soms recht op doorbetaling van loon. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering van UWV. Dat hangt af van het soort oproepcontract dat u heeft.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers. Met een nulurencontract heeft u geen vast aantal werkuren per week. In de praktijk wordt daarom vaak per gewerkt uur een percentage van een vakantie-uur opgebouwd.
Vanaf 2020 mogen werkgever en werknemer niet meer dan 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan. Gebeurt dit wel dan is er sprake van een contract voor onbepaalde tijd.
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang). De werknemer mag zelf kiezen of hij hiermee akkoord gaat of oproepkracht blijft.
Een tijdelijk oproepcontract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht. Een werknemer met een oproepcontract kan na 12 maanden aanspraak maken op een vast aantal uren.
Het gemiddelde salaris voor een oproepkracht (m/v) in Nederland is € 11,98 per uur.
Wettelijk recht op rust
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, waarbij het niet is afgesproken hoeveel uren per periode gewerkt zal worden. Je werkgever kan je oproepen als hij je nodig heeft en je wordt alleen betaald voor je gewerkte uren.
#5 Moet ik bij het nul uren contract werknemersverzekeringen en loonbelasting betalen? Ja, iemand met een nul uren contract is 'werknemer' als het gaat om het inhouden van alle loonheffingen en afdragen van inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
In tegenstelling tot uitzendkrachten zijn oproepkrachten vaak in dienst bij een werkgever. Meestal hebben zij een 0 uren overeenkomst en moeten alleen werken indien werkgever er behoefte aan heeft.
Wanneer er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, dan is er zeer waarschijnlijk en wettelijk gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. De werkgever moet in deze gevallen zelf bewijzen dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Oproepcontract met voorovereenkomst: Als een werkgever je oproept, beslis je als medewerker zelf of je gaat werken. Min-max contract: Hierbij heb je een contract voor een bepaalde of onbepaalde tijd, voor een minimum aantal uren per week, maand of jaar.
Een oproepkracht heeft ook recht op een transitievergoeding en qua berekening is deze geheel hetzelfde als voor iedere andere werknemer, alleen wordt bij de oproepkracht uitgegaan van een gemiddeld bruto salaris van de afgelopen 12 maanden in plaats van het laatst verdiende salaris.
Dan ben je een oproepkracht. Er zijn drie soorten oproepcontracten: een nulurencontract, een min-maxcontract en een oproepcontract met voorovereenkomst. Per contract vertellen we de belangrijkste kenmerken.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
De ketenregeling
Deze bepaalt dat je een contract voor bepaalde tijd maar twee keer mag verlengen met een nieuw contract voor bepaalde tijd.
Een oproepkracht is een medewerker die komt werken op het moment dat jij als werkgever de medewerker oproept. Je kunt als werkgever je medewerker oproepen voor een aantal uur of voor een hele dag.
Volgens de wet moet uw werkgever u 2 jaar minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Is het wettelijk minimumloon hoger dan die 70%? Dan moet de werkgever dit bedrag betalen tijdens uw eerste ziektejaar. Soms staan in uw contract of cao maximaal 2 'wachtdagen'.