Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar!
In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, van waaruit het EUnet en NLnet het internet in Europa vorm gaven. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.
1999: oprichting van WECA: verschillende bedrijven, waaronder Aironet, dat later door Cisco werd overgenomen, richten de Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) op. In 2002 werd deze alliantie omgedoopt tot de Wi-Fi Alliance. 1999: 802.11b: aankondiging van de eerste 802.11 standaard met de naam 'wifi'.
Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
Vanaf de jaren '80 mogen ook universiteiten en bibliotheken het DARPAnet op. Dat gaat dan nog allemaal heel ingewikkeld, met moeilijke codes en protocollen, totdat begin jaren '90 het World Wide Web wordt bedacht door Tim Berners-Lee. Ja, en als het zo makkelijk is, dan willen we allemaal 'dat internet wel op'.
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht. Inmiddels zitten ongeveer 4 miljard mensen op het wereldwijde web en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.
Tim Berners-Lee is de grootvader van het internet zoals wij het kennen: hij is de bedenker en grondlegger van het WWW, hij schreef de eerste webbrowser Mosaic en zette de eerste webserver op.
Het internet is een wereldwijd computernetwerk. Het woord 'internet' verwijst ook naar een netwerk van met elkaar verbonden computers. Het heeft geen 'eigenaar'. Er is dus niemand die de volledige controle over het hele internet heeft.
Eén van de pioniers was Charles K. Kao die in 1966 pionierswerk verrichte en de eerste glasvezelverbinding demonstreerde.
Ongeveer 3 procent heeft thuis geen internet, dat komt neer op een groep van 453 duizend mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (link naar andere website) (CBS).
De Nederlander Cees Links wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van wifi en Vic Hayes (ook Nederlander) als grondlegger van de IEEE 802.11-standaard.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.
Er is een 4G- en 5G-netwerk. Hotels, restaurants, bars en luchthavens hebben wifi, meetal gratis. In stadscentra en grote parken zijn gratis wifi-hotspots.
KPN en VodafoneZiggo beheren het netwerk (de aansluiting) én ze leveren de diensten (tv, internet en bellen). De enige andere speler van belang is T-Mobile, die in 2019 het Tele2-netwerk overnam.
De microscoop, telescoop en thermometer.
Deze apparaten worden wereldwijd gebruikt en zijn uitgevonden in Nederland. De microscoop (1595) en telescoop (1608) zijn door echte Nederlanders uitgevonden.
Wifi is de commerciële naam voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network). De naam wifi, ook wel geschreven als WiFi of Wi-Fi, is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt.
In het Nederlands wordt wifi meestal uitgesproken als [wiefie]. De klemtoon ligt dan op [wie]. Wifi kan ook op zijn Engels worden uitgesproken als [waajfaaj]. Bij die uitspraak kan de klemtoon op [waaj] of op [faaj] liggen.
In 2022 maakte ongeveer 5.3 miljard mensen gebruik van het internet.We praten dan over grofweg 66% van de wereldbevolking. Het aantal internetgebruikers is met 6% gegroeid sinds 2021. Een stijging van 5% ten opzichte van de groei die in het jaar daarvoor plaatsvond (2020-2021).
Een van de projecten van dat onderzoekbureau was het ontwikkelen van een veilige manier om te communiceren met universiteiten die voor het bureau aan het werk waren. Ze bedachten een computernetwerk dat stabiel en niet afluisterbaar was. In 1969 was het eerste internet een feit.
De eerste vorm van social media is ontstaan in de jaren '70 van vorige eeuw. In 1979 bood het programma Usenet voor het eerst de mogelijkheid aan zijn gebruikers om berichten en bestanden met elkaar uit te wisselen. Hierdoor ontstonden er discussies online over sport, literatuur en muziek.
Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar!
Naam. Internet is een afkorting van het Engelse woord Interconnected Networks. Dit betekent aan elkaar verbonden netwerken.