Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
Let op het volgende: 1) Sorteer op artikelgroep, ongeacht of je nou hangt of legt. Broeken bij broeken, T-shirts bij T-shirts, alle jurkjes bij elkaar, jasjes en ga zo maar door. 2) Het liefste leg en hang je ook nog alles op kleur.
De kledingstukken die snel kreuken of die je moeilijk op kunt vouwen, zoals jurken, pantalons en dikke vesten, hang je op een kledinghanger. Zo blijft je kleding kreukvrij en hoef je 's ochtends geen tijd vrij te maken om te strijken. Tip: om plaats te winnen, kun je ook een kledinghanger kopen voor riemen.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak. Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Met haken (zoals bijvoorbeeld een lipje van een blikje) kun je meerdere kledinghangers verticaal aan elkaar hangen. Schuif het lipje over de haak van de hanger en hang er een tweede kledinghanger aan. Zo kun je gemakkelijk hele outfits of meerdere items uit één categorie (zoals een paar rokken) bij elkaar hangen.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast.
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.
Kleding opbergen
Het beste is een ruimte op kamertemperatuur, waar het niet te vochtig is. Zorg dat de kleding droog is voordat je ze opbergt in dozen waar de kleding in kan ademen. Maak het voor jezelf overzichtelijk en sorteer broeken, shirts en schoenen in aparte opbergers.
Vervang in het middelste deel van je dressing je kleerhanger door een broekhanger. Plaats onderaan je kast ook een schoenenrek. Dit kan steeds van pas komen als extra opbergruimte. In je dressing bewaar je best enkel de zaken die je regelmatig nodig hebt.
Een afstand van 40 tot 100 centimeter tussen de bovenkant van de opbergkast en het plafond is vaak het mooist. Je kunt dan nog wat accessoires of plantjes op de kast plaatsen voor meer sfeer in huis. Heb je juist zoveel mogelijk opbergruimte nodig, dan kun je ook een hogere kast kiezen.
Reken per persoon op 1,5m hangruimte of 3cm per kapstok. Om winterkledij en zomerkledij te scheiden kan het praktisch zijn om meerdere kasten met een hangruimte te hebben. Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte. Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm.
De minimale oppervlakte van een dressing is zo'n 4 à 5m². Voor een dressing met pasruimte voorzie je beter een oppervlakte van zo'n 6m². Lees meer over het inrichten en ontwerpen van een dressing.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Rokjes kun je het beste ook ophangen aan hangers met clips. Jurken, jumpsuits, jassen en blazers hang je ook op. Onthoud dat je voor zwaardere items stevige hangers gebruikt, bijvoorbeeld van hout. Sweaters kun je het beste opvouwen, zo behouden ze hun vorm het beste.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Met je rechterhand neem je de buitenste hoek (rechterschouder) vast. Vervolgens breng je je rechterhand naar de onderkant van het T-shirt, dat je ook vastneemt, waardoor je armen kruisen. Daarna doe je je armen weer snel open. Het enige wat je nu nog moet doen, is het T-shirt omvouwen.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.