Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Kipfilet, vlees en vers gehakt zijn ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast. Als de TGT-datum is overschreden, moet je het product weggooien. Het voedsel voor die datum invriezen kan wel. Het is dan nog drie maanden houdbaar.
Ruik aan de kip. Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een “zure” geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een “zure” geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien.
Als je het op de uiterste TGT-datum hebt gebakken kan je het daarna nog 2 dagen gebruiken na de TGT-datum mits bewaard in de koelkast. Eigenlijk moet je de TGT-datum scheiden van de houdbaarheid nadat je het bereidt. Nadat je het bereid hebt kan je het 2 dagen bewaren.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Kipfilet bewaren in het kort
Koelkast (tussen -2°C en +4°C): Verse kipfilet niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum bereiden. Kipfilet uit de supermarkt maximaal bewaren tot en met de THT-datum. Vriezer (-18°C): Rauwe kipfilet kun je maximaal 9 maanden bewaren in de vriezer.
Bij bederf groeien bacteriën op het dode beest die smerige smaakjes veroorzaken. Je wordt er niet ziek van, maar het stinkt wel. Dat is handig, dan weet je dat het stuk hoen bedorven is. Ziekmakende microben daarentegen hoef je helemaal niet te ruiken.
Jazekers: Kippen beschikken over een uitstekend reukorgaan. Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben het mechanisme van de geurwaarneming van kippen grondig onderzocht. Zij vonden bij kippen ongeveer 570 genen, waarvan 80% coderen voor actieve geurreceptoren.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Gebruik producten met een TGT-datum niet meer na het verstrijken van deze datum. Bij een THT-datum geldt: gebruik na die datum je zintuigen. Ruik, kijk en proef of het product nog goed is. Mits ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn deze producten vaak lang na de datum nog goed.
Gooi eten op tijd weg
Producten met THT ('tenminste houdbaar tot') zijn vaak wel nog na de aangegeven datum te nuttigen. Meer daarover lees je in een ander artikel van Radar. Gebruik je zintuigen: kijk en ruik aan een product. Als je bijvoorbeeld verkleuring of schimmel ziet, moet je het weggooien.
Het hele punt van een vriezer is dat je je etenswaren langer kan bewaren door ze in te vriezen. De houdbaarheidsdatum op de verpakking klopt dus niet meer. Vlees is ongeveer 3 maanden houdbaar wanneer het bevroren is. Als je gourmetschotel vers was toen hij de vriezer in ging dan zal hij zeker nog goed te eten zijn!
Waarom Wassen met Azijn? Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
Bolle verpakking
Dit kan komen doordat het product te lang buiten de koelkast is geweest of doordat de houdbaarheidsdatum verstreken is en het product aan het bederven is. Dus de reden van bol staan is dan door groei van bacteriën.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
Ruik aan de kip.
Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een "zure" geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien.
Gekookt vlees zonder zout kan heel gevaarlijk bederven door bacteriën zonder dat er vieze luchtjes te ruiken zijn. Boven een zoutgehalte van 1 procent merk je dat bederf veel beter, aan vieze smaak, een groenige uitslag of slijmerigheid: je moet het dan weggooien.
Vlees hoort van nature geen of nauwelijks geur te hebben. Tenzij er een duidelijk kruidenmengsel over zit met een sterke geur. Dan nog zou je dat weeige geurtje er boven uit ruiken, dat is een duidelijk teken van bederf.