Let op wat u eet en drinkt
Zure voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, fruit, augurken en frisdrank kunnen de gevoeligheid van de tanden verhogen. Het is ook aanbevolen om voedingsmiddelen en vloeistoffen te vermijden die extreem heet of bevroren zijn, omdat deze ongemak voor de tanden kunnen veroorzaken.
In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Behandeling van gevoelige tanden
Indien gevoelige tanden ontstaan zijn door teruggetrokken tandvlees kan hij het blootliggende tandbeen behandelen met een middeltje waardoor de kanaaltjes in het tandbeen dicht raken en deze minder signalen afgeven aan de tandzenuw.
De reden waarom een tand of kies gevoelig wordt, is het bloot komen te liggen van het tandbeen. Tandbeen wordt normaal bedekt door glazuur of door het tandvlees, maar komt met het ouder worden, vaak rond de tandhals bloot te liggen.
Gevoelige tanden zijn ontzettend vervelend. Je tanden doen zeer tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen of je krimpt in elkaar bij een vlaag koude lucht langs je tanden. Deze pijnprikkel kan verschillende oorzaken hebben. Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.
Oorzaak: gaatjes of cariës
Vaak ontstaat dit in de groeven van tanden en kiezen. Bekende verschijnselen van gaatjes zijn pijn bij het eten van zoetigheid of zuur voedsel, pijn bij warmte en kou. Wanneer een gaatje niet behandeld wordt dan kan dit tot kiespijn of een wortelpuntontsteking leiden.
Pijnklachten door een ontstoken tand
Geeft een tand een zeurende of kloppende pijn dan is de kans groot dat de zenuw in de tand ontstoken is geraakt. Tandbederf ofwel cariës tot dichtbij de zenuw kan een oorzaak zijn van het ontstoken raken van de tandzenuw.
Sensodyne Rapid Relief verlicht snel de pijn bij gevoelige tanden en helpt ervoor te zorgen dat het niet terug komt. Bij tweemaal daags poetsen biedt het voortdurende bescherming tegen de pijn bij gevoelige tanden.
Klinische studies hebben aangetoond dat tandpasta's voor gevoelige tanden die kaliumnitraat bevatten, zoals Sensodyne, gevoeligheid kunnen verminderen in amper twee weken, op voorwaarde dat er tweemaal daags gepoetst wordt.
Pijn na het boren en vullen van een tand of kies kan zich uiten in verhoogde warm/koud gevoeligheid of het gevoel van 'stroompjes'. Dit hoeft niet verontrustend te zijn en deze pijn kan soms wel vier tot zes weken duren. Wordt de pijn langduriger en heftiger van aard, neem dan contact op met uw tandarts.
Je kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en te spoelen met een fluoridespoelmiddel. Als dit niet voldoende helpt, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist over aanvullende mogelijkheden, zoals een lak, lijmlaagje of een vulling.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
De hele dag door thee drinken
Volgens recent onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Of erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen.
Eten met veel eiwitten is erg goed voor je tanden, denk aan eieren, vis, gevogelte, vlees en noten. Ze bevatten veel fosfor, dit is een van de meest voorkomen mineralen in het lichaam. Daarnaast zit er veel ijzer in deze voedingsmiddelen, wat ook belangrijk is om gezond te blijven en bijvoorbeeld geen aften te krijgen.
10: Gember
Deze gezonde wortel heeft een anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.