Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval. Honden- en kattenpoep mogen niet in de gft-bak en ook niet op de composthoop thuis, vanwege het risico van het overdragen van dierziektes via de compost.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Gooi kattenbakkorrels weg bij het restafval. Ze horen niet bij het groente- fruit- en tuinafval (gft), ook niet als ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt. Ze mogen in geen geval door de wc worden gespoeld.
Koffiedik, koffiedrab of koffieprut tegen katten
Koffiedrab of koffieprut werkt dus vooral tegen katten op plekken waar de dieren daadwerkelijk graven! Bijkomend voordeel is wel dat koffiedik goed is voor je tuin en planten, dus het is sowieso een goed idee om dit af en toe in je tuin te strooien.
Natuurlijk gooi je de poep vervolgens in een hondenpoepbak. Is die niet in de buurt? Dan mag het zakje met uitwerpselen ook in de normale afvalbak of ondergrondse restcontainer.
Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Etensresten mag je in een gft-container gooien. Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, vaste zuivelproducten, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij. Zelfs vlees- en visresten mogen bij het gft.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Een Toxoplasma-infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt.
Koffiedik, koffiedrab of koffieprut tegen katten
Katten zijn gravers, maar als ze gaan graven op een plek waar koffiedik ligt, dan zal dit aan hun pootjes blijven plakken. Dat vinden ze niet fijn, want het schoonlikken is erg onaangenaam en vies voor de kat.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Hoewel je het beste elke dag viezigheid en klonten kunt verwijderen, hoef je de hele kattenbak slechts een keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat je kat genoeg ruimte heeft om te graven, dus vul de kattenbak met tenminste 7-8 cm kattenbakvulling.
Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe. Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.
Zo kun je katten weren uit tuin
Plaats een ultrasone kattenverjager in je tuin. Kies voor een kattenverjager met lichtflitsen en water. Gebruik speciale zakjes, spray of korrels met geuren die katten afschrikken. Spray op verschillende objecten een ongevaarlijke maar licht irriterende spray.
De arts stelt via bloedonderzoek vast of je toxoplasmose hebt (gehad) of niet. Bij vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen in het eerste zwangerschapstrimester gebeurt een bloedonderzoek om na te gaan of ze antistoffen hebben tegen toxoplasmose.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Scherpe frisse geuren
We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen.
Een kat is onberekenbaar en kan dus niet verboden worden in de tuin van de buren te lopen.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.