Kan een koelkast in de regen? Nee, een koelkast kun je best niet in de regen plaatsen. Als er regen komt op je koelkast, dan kan deze namelijk gaan oxideren. Een koelkast buiten in de regen is dus een no-go.
"Modellen in klimaatklasse N werken goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden en zijn geschikt voor in huis. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die modellen werken goed bij 10 tot 32 graden".
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen. Er zijn verschillende koelkasten die geschikt zijn voor 'buitengebruik'.
Plaats de koelkast niet te vol. Er moet genoeg lucht rond de producten kunnen circuleren. Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten. Zo vermijd je eventuele kruisbesmetting door bacteriën van rauwe naar bereide producten.
Te koude omgeving
Hetzelfde geldt voor de maximale omgevingstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je etenswaren bederven en de koelkast uiteindelijk stukgaat. Zet daarom een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius niet in een schuur met winterse temperaturen van 0 graden Celsius.
Kan een koelkast in de regen? Nee, een koelkast kun je best niet in de regen plaatsen. Als er regen komt op je koelkast, dan kan deze namelijk gaan oxideren. Een koelkast buiten in de regen is dus een no-go.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Koelkasten met een SN klimaatklasse zijn het meest geschikt voor in de schuur. De SN klimaatklasse houdt in dat de koelkast blijft werken in een omgeving van minimaal 10 graden Celsius.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. Bij lage omgevingstemperaturen zal het koelgedeelte niet of nauwelijks hoeven te koelen. Het vriesdeel kan onafhankelijk werken en zal de ingestelde temperatuur keurig vasthouden.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Een koelkast of minikoelkast mag niet op een tapijt worden geplaatst. Hierdoor kan het apparaat oververhit raken en defect raken, wat resulteert in hogere elektriciteitsrekeningen en schade aan het tapijt.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Tip 4: zet de koelkast uit en laat de deur open
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.