Je kano-kajak is hard of opblaasbaar en heeft minstens 2 gescheiden luchtkamers. Hij meet meer dan 3,50 meter. Hij is "goedgekeurd voor zee" door de fabrikant. Dan mag je tot 2 zeemijlen (ongeveer 3 km) van een aanlegplaats varen.
Er zijn een aantal rivieren waar u het hele jaar door mag kajakken en kanoën. Dit zijn de Lesse, de Ourthe, de Warche, de Vesdre, de Semois, de Viroin en de Amblève. Let wel op dat van sommige van de genoemde rivieren alleen bepaalde stukken het gehele door bevaarbaar zijn.
Neem geen enkel risico. Denk erom dat je als sup, roeiboot-, kano- of kajak bestuurder zeer kwetsbaar bent. Houdt er rekening mee dat 95% van de watersporters deze regels niet kent, zelfs tijdens het vaarbewijsexamen worden hier sporadisch vragen over gesteld. Neem dus geen risico en mijdt de drukke vaarwegen.
Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.
De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik. Stap je regelmatig in je opblaas kajak? Dan zal je 'core' aanzienlijk versterken. Een goede 'core' vermindert de kans op rugpijn, verbetert de lichaamshouding én beschermt het centrale zenuwstelsel.
Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.
Als uw kajak water opneemt, a natte uitgang kan je redden van zinken en verdrinken. Controleer eerst of de situatie echt een noodgeval is. Als je in een groep andere roeiers zit, roep dan "man overboord" of iets anders dat op een noodgeval wijst naar je mede-vaarders.
Een kajak is een klein, spits type boot dat doorgaans enkel door spierkracht wordt voortbewogen. Kenmerkend is dat de kajak van boven dicht is met een of meer mangaten in het midden, waarbij de vaarder met de benen naar voren zit en met een dubbelbladige peddel vaart.
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
Je mag bijna overal varen
Eigenlijk is het best eenvoudig. Alles mag, behalve waar het niet mag. Volgens De Vlaamse Waterweg is kanoën, kajakken, roeien en suppen toegelaten op veruit de meeste bevaarbare binnenwateren in Vlaanderen.
In de Ardennen kun je niet alleen op de rivieren kajakken. Er is ook een meer dat eruitziet als één grote ongerepte vlakte. Het water van het meer van de Vielles Forges schittert in het hart van het grote bos. Hier krijgt het kanoën een avontuurlijk tintje…
Waar kajakken in de Ardennen? Op de meeste rivieren kan het hele jaar door gekajakt worden. Er zijn verscheidene vertrekpunten om te peddelen op de riviertjes van de Ardennen; langs de verschillende rivieren bevinden zich diverse verhuurpunten van kajaks en kano's.
Schoenen. Je hebt lichte, waterbestendige, beschermende schoenen nodig die je voeten drooghouden. Ik raad je aan hiervoor schoenen van neopreen te kopen om je set kajak kleding compleet te maken.
Met twee gaat het prima maar ook met 3 of 4 is het goed mogelijk. Ga je alleen neem dan een kajak. Een kajak kan je ook met 2 man peddelen maar dan spetter je elkaar wel wat nat. Bij een kajak wordt je zo-wie-zo wat natter omdat er vaak wat water langs de steel op je broek loopt.
Er is geen gewichtslimiet aan boord van de kajaks, maar de zitbreedte kan sommige klanten misschien hinderen. Om de tweezitskajak of de kano gemakkelijker te sturen, raden wij aan dat de zwaarste persoon achterin plaatsneemt. Zeer zware personen raden wij een éénzitskajak aan.
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Zorg dat de kano niet kan zinken, dat je spullen droog blijven en dat je kano gesleept kan worden. Draag soepele kleding die niet knelt, weinig of geen vocht opneemt en niet hindert bij zwemmen.
Kajakken is verboden op de Semois door het Waalse Gewest omdat het waterpeil te laag is. We moeten wachten op genoeg regendagen om het waterpeil weer te laten stijgen.
Afvaart Gendron-Anseremme: 12 km - 2.30u
De halve afvaart van de Lesse is de ideale optie voor diegene die minder lang willen kajakken en iets anders willen doen op dezelfde dag. De tocht duurt ongeveer 2u30 en is een gecondenseerde versie van de lange, maar even mooi.
Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk!