Er blijkt, qua voedingswaarde, weinig verschil te bestaan tussen vers geperst sap en sap dat u in de supermarkt koopt. Vers geperst sap bevat meestal iets meer vitamine C dan sap uit pak of fles. Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u het zo snel mogelijk na bereiding consumeren.
Nee, vruchtensappen uit concentraat zijn niet zo gezond als verse sappen. Wanneer je kunt kiezen uit verse sappen of sappen uit concentraat kies dan altijd voor de verse sappen. Twijfel je tussen een vers sapje en een fruitsalade, kies dan voor het fruit. Vers fruit zit namelijk boordevol vitamines en mineralen.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Bron van voedingsstoffen
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Bepaalde producten vermijden
Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Een pak sinaasappelsap uit de winkel is meestal sap uit concentraat, wat betekent dat het oorspronkelijk water eruit is gehaald en er later nieuw water aan is toegevoegd. Wat betreft het suikergehalte zit er niet veel verschil in beide, al beschikt sap uit een pak over iets meer toegevoegde suikers.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de perfecte dorstlessers. Zoals je ziet zit in zoete dranken zoals sap en frisdrank veel suiker.
Grotere hoeveelheden geven maag-darmproblemen. Zo kan het drinken van appelsap chronische, niet-specifieke diarree ('Toddler's diarrhea') veroorzaken door malabsorptie van vrij fructose. In vruchtensappen zijn fructose, glucose, sucrose en sorbitol in het algemeen in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Ingrediënten. Appelsientje Sinaasappel is 100% puur sap van de lekkerste Braziliaanse sinaasappels.
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Appelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in appelsap veel suiker zit. In appelsap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de appel eet in plaats van drinkt.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.