Tot in de zomer zijn de vaker noordelijke windrichtingen terug te zien.Vanaf de maand juni komt wel vaker een noordwestenwind voor dan een noordoostenwind. Met zo'n noordwestenwind wordt in juni vaak nog koudere lucht aangevoerd, wat we weer kennen als de schaapscheerderskou.
Zuidwestenwind. Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind.
Oosten-, zuidoosten- en zuidenwind zijn droge en in de zomer hete en in de winter koude winden. Zuidenwind brengt ook vaak warme lucht uit Zuid-Europa met zich mee, een noordenwind koudere poollucht.
Bij een wind uit het noorden trekt de lucht over zee. In de winter is die lucht vanaf zee relatief zachter dan boven land, maar omdat de lucht afkomstig uit het noorden is, komt ook in de winter frissere en vochtige lucht aan. Zowel zomers als 's winters ligt de temperatuur door een noordenwind lager dan normaal.
Dat zit zo: normaal gesproken zijn er lagedrukgebieden in de buurt van IJsland, en hogedrukgebieden nabij Portugal. Daartussen staat gemiddeld een stroming uit het westen in Europa. De NAO geeft aan of het luchtdrukverschil groter of kIeiner is dan normaal.
Tussen ongeveer 30 graden noorderbreedte en 60 graden noorderbreedte is de zuidwestenwind dominant. Nederland bevindt zich op ongeveer 52 graden noorderbreedte. Zuidelijker tussen de evenaar en 30 graden noorderbreedte is de dominante windrichting compleet anders.In die gebieden is de wind voornamelijk noordoostelijk.
Tot in de zomer zijn de vaker noordelijke windrichtingen terug te zien. Vanaf de maand juni komt wel vaker een noordwestenwind voor dan een noordoostenwind. Met zo'n noordwestenwind wordt in juni vaak nog koudere lucht aangevoerd, wat we weer kennen als de schaapscheerderskou.
Ons weer wordt beïnvloed door de Noordzee, maar ook de zuidwestelijke wind. Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden. Als de wind meer uit het oosten of noorden zou komen, zou ons weer er veel anders uit zien.
De reden hiervoor is simpel. Er is al een tijdje een sterk hogedrukgebied aanwezig ten noordwesten van de Benelux. Dit hogedrukgebied blijft op dezelfde plek hangen en wordt een “hogedrukblokkade” genoemd. Aan de oostkant van dit hogedrukgebied waait er een noord- tot noordoostenwind.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als 'windchill' of gevoelstemperatuur. Bij een gevoelstemperatuur van -15 graden of lager kunnen we een waarschuwing uitgeven.
Gangbaarheid. Het woord noordenwind staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Verschil tussen windsnelheid en windkracht leidt tot hardere wind in de winter. Wist je dat de wind meer kracht heeft in de winter dan in de zomer? Om te begrijpen waarom wordt in 'Zeilen' gesproken over het verschil tussen windkracht en windsnelheid.
Zelfstandig naamwoord. (meteorologie) wind die uit het zuiden komt. De zuidenwind bracht warme lucht met zich mee.
Als het vanuit zee waait, is het relatief zacht in Nederland. Als de wind uit het oosten waait, is het relatief koud. Dus als het in de herfst vaker gaat waaien vanuit zee, dan gaat de gemiddelde temperatuur in de herfst omhoog.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt. Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen.
Terug naar weerdeskundige Jos Broeke, want hoe komt het dat de noordenwind zo lang blijft aanhouden? "Er liggen een aantal hogedrukgebieden ten westen, boven de Britse eilanden.Die houden van het koude water van de Atlantische Oceaan.
Hoewel de herfst de reputatie lijkt te hebben dat het regelmatig waait, liggen de gemiddelde windsnelheden het hoogst in de wintermaanden. De kans op storm is in Nederland het hoogst in de maanden december en januari. Ook de maanden februari en maart kennen redelijk hoge windsnelheden.
Waar waait het in Nederland het hardst? De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt. Hier wordt de wind het minst geremd door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Op jaarbasis waait het in Nederland aan zee gemiddeld twee keer zo hard als in het diepe binnenland.
In de meteorologie is de windrichting de richting waar de lucht vandaan komt. Dus bij een westenwind komt de wind uit het westen en gaat de lucht van west naar oost. De wind waait in de richting die de pijl op de weerkaart aangeeft: bij een westenwind wijst de pijl naar het oosten.
Het noorden is tegenovergesteld aan het zuiden en geeft de richting van de Noordpool aan.
De Sirocco is één van de bekende winden op aarde die vanaf Noord-Afrika over de Middellandse Zee waait. De wind is droog, warm en bevat veel stof.