Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
Wat denk je van grachtenpanden, koeien, Melkmeisje en Meisje met de parel, Delfts blauw, stroopwafels, (Droste) Chocolade, tulpen (vazen) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal typisch Hollands. En wij hebben daar uiteraard de leukste geschenken bij.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt informeel vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Hollandse Dranken: Mist u de typisch Nederlandse dranken ook zo in het buitenland? Wij leveren bijvoorbeeld Douwe Eberts koffie, Senseo koffie, Taxi vruchtensap, Roosvicee, Karvam Cevitam, Dubbel Frisss en nog veel meer Hollandse dranken wereldwijd.
STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland?
De stamppot is een typisch Nederlands gerecht en samen te stellen met verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hutspot dat tegenwoordig bestaat uit een combinatie van aardappelen, wortelen, ui en klapstuk (rundvlees met vetrandjes).
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Haagse Bluf is een typisch Nederlands dessert. Zoals je waarschijnlijk al door de titel hebt kunnen raden, komt dit dessert oorspronkelijk uit Den Haag. Gelukkig is het maken ervan helemaal niet moeilijk.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid. Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Populaire vleessoorten zijn rundvlees, varkensvlees en kip, in veel mindere mate paardenvlees en schapenvlees. Vlees wordt gekookt, gebakken of geroosterd. Geliefde vleesgerechten in Nederland zijn biefstuk en karbonade.
Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van aardappels, winterpeen/wortels en ui.
Wij Nederlanders eten massaal zuurkool. Zuurkool met worst is een typisch Hollands gerecht. Maar wat is zuurkool eigenlijk? Zuurkool is in feite gewoon gesneden witte kool, of soms ook wel spitskool, die geconserveerd is door de inwerking van verschillende melkzuurbacterien.
Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, aardperen, schorseneren, rammenas, postelein of snijbiet. Tegenwoordig zijn veel van deze groenten weer verkrijgbaar en staan ze weer volop in de belangstelling.
Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot. Boerenkool is de meest ongezonde stamppot. Let wel op dat in dit overzicht alleen is uitgegaan van één portie en zodra de extra's als vlees en jus worden toegevoegd, de calorieën ook stijgen.
Tegenwoordig denken wij Nederlanders allemaal dat boerenkool een typische Nederlandse groente is, maar niets is minder waar: hij wordt ook veel gebruikt in Portugal, Italië, Frankrijk, Duitsland en Amerika. In Italië wordt een variant van de boerenkool gegeten die Cavolo Nero heet.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Jenever is een zuiver distillaat op basis van graan of melasse, jeneverbessen en kruiden. En het is oer-hollands, al zijn de meningen over de oorsprong verdeeld. Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het een Hollandse uitvinding is (uit de 17e eeuw om precies te zijn), Belgen vinden dat zij jenever hebben ontdekt.
Anno 2021 wordt de Nederlandse brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd, in tegenstelling tot de Engelse "brandy" en de Duitse "Weinbrand". De basis van deze moderne Nederlandse brandewijn is neutrale alcohol, waaraan naar eigen inzicht van de producent suiker en kruidenextracten toegevoegd worden.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.