Het opslagmedium is het onderdeel dat je in vrijwel elke laptop kunt vervangen, want zelfs in de nieuwste laptops solderen de meeste fabrikanten de ssd niet vast.
Om zeker te weten welke SSD past in je apparaat zoek je het modelnummer op van je pc op, of bekijk de handleiding van je apparaat. De meeste apparaten ondersteunen 2,5 inch SSD's, daarmee zit je vrijwel altijd goed.
U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw behuizing. U moet echter wel, om optimaal van uw SSD te kunnen profiteren, het besturingssysteem en alle andere programma's die u veel gebruikt hierop zetten.
Harde schijf van je pc of laptop vervangen voor een SSD? Wanneer je pc of laptop toe is aan een upgrade kun je de harde schijf vervangen voor een nieuwe HDD of SSD. Dit kun je zelf doen of laten doen. Zelf vervangen is niet heel moeilijk.
SSD-schijven gaan over het algemeen ook langer mee dan HDD schijven.
Een interne SSD is net zoals een interne HDD een opslagapparaat, maar zonder bewegende onderdelen. In plaats van een draaischijf maakt een interne SSD gebruik van elektrische ladingen. Hierdoor zijn SSD's vele malen kleiner, beter bestand tegen schokken en schade en tot wel 4 keer sneller dan een HDD.
Niet elke SSD is geschikt voor elke pc. Bij traditionele harde schijven heb je de keuze uit twee formaten: 2,5 inch voor laptops en 3,5 inch voor desktop-pc's. SSD's zijn vrijwel alleen in het 2,5inch-formaat verkrijgbaar. Om een SSD in een 3,5inch-sleuf te kunnen plaatsen, heb je een adapter nodig.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
De SSD-schijf is niet geformatteerd.
SSD-schijven zijn erg populair op verschillende platforms zoals Windows, Mac, Linux, enz. U moet het echter formatteren naar een ander bestandssysteem, zoals NTFS, HFS+, Ext3, Ext4, enz., zodat het compatibel kan zijn met de systeem dat u gebruikt.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Voordelen SSD
Een ouderwetse harde schijf heeft bewegende delen. De SSD heeft deze niet en is daardoor sneller, zuiniger, geluidsloos en veel minder kwetsbaar. Bekijk ook alle geteste laptops met een SSD. Veruit het grootste voordeel is de snelheid.
SSD's die in computers moeten dienen, gebruiken hoogpresterende componenten. Die worden voor hogere prijzen verkocht dan de onderdelen in USB-sticks en geheugenkaartjes. Bovendien vragen SSD's een complex assemblageproces, zodat alle onderdelen goed kunnen samenwerken.
Een SSD is vele malen sneller dan een HDD, namelijk tot maar liefst 4 keer. Daarnaast verschillen SSD's onderling veel van elkaar op het gebied van snelheid. Zo is een NVMe SSD sneller dan een SATA SSD. Wanneer je achterhaald hebt welke SSD je nodig hebt, heb je alle vrijheid voor het kiezen van de juiste snelheid.
USB SATA kabel
Met een USB naar SATA adapter (kabel) kun je een harde schijf of SSD eenvoudig aansluiten via een externe USB poort. Je kunt je laptop of desktop direct aansluiten op een SATA apparaat zonder dat je deze in je laptop of desktop hoeft te installeren.
Je zet bestanden veel sneller over, ook wanneer je veel tegelijk doet. Naast de hoge snelheden biedt een externe SSD nog meer voordelen. Zo sluit je deze gemakkelijk aan op een smartphone of tablet, maar ook op andere apparaten met een usb C poort. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwste camera's.
Een SSD, afkorting van Solid State Drive, is net zoals een harde schijf een ruimte waar je documenten, afbeeldingen en meer bewaart. Het grootste verschil is dat een SSD sneller, zuiniger en betrouwbaarder is qua werk. Zo start je computer binnen enkele seconden op en zijn lange laadtijden verleden tijd.
Een SSD bewaart bestanden, zoals foto's, video's en programma's. Een RAM module bewaart handelingen en taken. Daarom zit er een groot verschil tussen de opslagcapaciteit van beide onderdelen. Kort gezegd, een RAM bewaart handelingen zolang deze relevant zijn, een SSD bewaart bestanden tot je deze zelf verwijdert.