Gezellig samen bakken, braden, grillen, poffen en koken aan tafel. Er zijn veel leuke manieren om samen rond de tafel de hele avond te eten. Iedereen kent de gourmet en de fondue. Er zijn meer leuke manieren om samen aan tafel te bezig te zijn met eten.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In je hypotheekovereenkomst of huurcontract lees je of je een bedrijf in of bij je huis mag starten.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
De volgorde van serveren
Er wordt begonnen met de oudste dame in het gezelschap en daarna de jongere dames. Hetzelfde geldt voor de heren: de oudste heer wordt het eerst bediend, de jongste als laatste. Uiteraard wordt het aperitief eerst geserveerd.
Amuse, koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Een amuse wordt vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is het een hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term in het Frans is amuse-gueule of amuse-bouche, letterlijk 'vermaak voor de mond'.
Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.
Stap 4: Het diner: begin nooit over zaken!
Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur.
Menuleer omvat de kennis van de verschillende maaltijden en de samenstelling van de gerechten in deze maaltijden. Het is niet wenselijk willekeurige gerechten in een louter toevallige volgorde op te dienen.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Wanneer u eten of drinken verkoopt tijdens een (vrij)markt of evenement, moet u zich aan de Warenwet houden. Daarbij maakt het niet uit of u particulier of ondernemer bent. Verkopers van eten en drinken die met regelmaat (bedrijfsmatig) op markten en evenementen staan, moeten zich inschrijven bij Kamer van Koophandel.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.