Een koe eet gemiddeld 5 kilo krachtvoer per dag. Daarnaast krijgen koeien ook nog 100 gram aan vitamines en mineralen om gezond en fit te blijven.
De krachtvoergift van melkkoeien, exclusief jongvee, ligt op 1800 kilogram krachtvoer per koe per jaar.
Koeien eten heel veel. Wel 60 kilo voer per dag. Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag.
Zoals mensen per dag zo'n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 vem nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo'n 440 vem extra nodig. Als een koe dus 30 liter melk per dag produceert, moet ze die dag minstens 18.600 vem eten.
Dagelijks gaat het om een drogestofopname van 18 kilo per koe per dag, in de winter is dit 17 kilo droge stof. Ze krijgen jaarrond 7 tot 8 kilo droge stof uit mais, daarnaast dus 5 kilo droge stof uit weidegras aangevuld met kuilgras en krachtvoer.
Met 8 kg krachtvoer per koe per dag wordt er 29 kg brok per 100 kg melk gevoerd. Dit geeft 9,7 cent krachtvoerkosten per kg melk. De ruwvoerkosten (van eigen geproduceerd ruwvoer) zijn ingeschat op 10 cent per kg drogestof.
Een droogstaande koe heeft een rantsoen nodig met 750 – 825 VEM per kilo drogestof en zo'n 12 procent ruw eiwit. Het voer moet smakelijk zijn, zodat de koeien er veel van blijven vreten.
Krachtvoer. De voeding van Nederlandse koeien bestaat hoofdzakelijk uit gras en kuilgras. Hierin zitten voornamelijk eiwitten.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vinden de appels en peren vooral geschikt voor herkauwers. Ze bevatten namelijk veel suiker en energie, en zijn goed verteerbaar.
Naast heerlijke melk maakt een koe ook een ander product: mest. Koeien poepen zo'n 18 keer per dag. Ze produceren ruim 26 kuub mest per jaar (1 kuub = 1000 liter). Die mest ruikt minder lekker dan melk, maar is wel heel nuttig.
Om 1 kg FPCM (Fat-Protein Correct Milk), melk met 4% vet en 3.3 % eiwit) te maken, heeft een koe ongeveer 460 eenheden VEM nodig. Een koe die 30 kg melk produceert heeft ongeveer 19.000 VEM nodig. Hiervan is ongeveer 5300 eenheden nodig voor onderhoud, het overige voor de productie van melk.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Waarom krachtvoer voor melkvee? Bij onvoldoende aanbod van ruwvoer, gras of hooi, is bijvoeren van krachtvoer aan melkkoeien noodzakelijk. Krachtvoer is voer met een hoge energiewaarde per kilo droge stof. Voer na het kalven de krachtvoergift geleidelijk op.
De Nederlandse melkveehouder betaalt gemiddeld 250 euro per ton krachtvoer. Met deze prijs zit Nederland in de middenmoot wat betreft krachtvoerprijs ten opzichte van de andere belangrijke zuivellanden.
Onder krachtvoer wordt paardenvoeding verstaan met een veel hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Hieronder vallen bijvoorbeeld brokken, granen en muesli's. Krachtvoer kan daarom als aanvulling dienen voor extra energie en voedingsstoffen.
Koeien zijn grazers: ze eten van nature vooral gras. Met hun vier magen kunnen ze gras goed verteren, wat dieren met slechts één maag, zoals kippen, varkens en ook mensen, niet of veel minder goed kunnen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Brood kan ervoor zorgen dat de balans tussen de micro-organismen verstoord wordt. Dit – en het gisten van het brood in de maag – kan weer zorgen voor gasophoping. Daar kunnen de dieren erg ziek van worden en zelfs van komen te overlijden.
Water: wel 50 tot 100 liter (!) per dag. Alles samen eet een koe zo'n 50 tot 60 kilogram voeder per dag.
Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen. Vervolgens is de belangrijkste raseigenschap: VEM-opbrengst (kVEM/ha).
Omgerekend eet een koe gemiddeld 750 gram aan sojaproducten per dag. Dit betekent dat soja 1,25% uitmaakt van het totale rantsoen van de koe.
Hoeveel eiwitten heeft een koe nodig? “De norm van vlees- en zuivelkoeien verschilt. Melkveehouders stemmen dit af met hun voerspecialist. Maar het zal over het algemeen gaan om 12 procent tot 16 procent eiwit in het eten.
Daarnaast nam een Jersey-koe per dag gemiddeld 4,5 kilo droge stof aan ruwvoer op, tegenover 5 kilo bij de Holsteins. Daarmee bedragen de totale voerkosten van een Jersey-koe slechts 72 procent van die van een Holstein-koe en is de voerefficiëntie van een Jersey 1,78 en die van een Holstein 1,28.
Hoe wordt VEM berekend? De VEM wordt berekend door middel van het niveau verteerbaar organische stof, ruwe celstof, ruw eiwit, ruw vet en verteerbare koolhydraten. Wanneer u voor uw vee wilt berekenen hoeveel VEM ze nodig hebben is het belangrijk om te kijken naar hoeveel melk het dier produceert.