Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2021 was 87% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord.
Dat is handig voor als u uw portemonnee bent vergeten, maar wel uw telefoon bij u heeft. Betalen met uw smartphone gaat contactloos en is net zo veilig als contactloos betalen met uw bankpas. Het voordeel van contactloos betalen met uw bankpas of smartphone is dat u uw pincode niet altijd hoeft in te toetsen.
U kunt ook hogere bedragen contactloos betalen, maar dan zal altijd uw pincode gevraagd worden. Ook als u in de loop van één dag voor meer dan 100 euro aan contactloze betalingen doet, zult u uw pincode moeten ingeven. Contactloos betalen is dus even veilig als betalen met de pincode.
Een goede manier om jouw bankkaarten te beschermen is door ze in een RFID-blokkerende portefeuille te bewaren. Zo'n portefeuille bevat een laagje koolstofvezel of metaal. Deze speciale laag in de portemonnee blokkeert de elektromagnetische velden rondom jouw RFID-kaarten.
In een nieuwe aflevering van het VRT-programma FactCheckers onderzoeken de programmamakers hoe gemakkelijk criminelen je geld kunnen stelen als de functie contactloos betalen is geactiveerd op je bankkaart. Betaalleverancier CCV laat alvast weten dat contactloos betalen zeer veilig is.
Selecteer de kaart waarvan je de contactloze betaalfunctie wilt deactiveren. Klik op icoon ´Instellingen kaart´ onder de kaart. Je opent de kaartinstellingen. Zet schuifknop 'Contactloos betalen' aan of uit.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Toch adviseert Test-Aankoop om de NFC-chip te blokkeren met een gewoon stuk aluminiumpapier, een hoesje of een speciale houder. Op die manier wordt een 'kooi van Faraday' gemaakt rond de kaart, waardoor geen contact meer mogelijk is met de betaalterminal.
Skimmen of skimming betekent dat uw betaalgegevens worden gekopieerd zonder dat u dat weet. Skimmers kunnen bijvoorbeeld met opzetstukken de magneetstrip van een pas lezen. U kunt skimmen voorkomen door het toetsenbord van de pinautomaat af te schermen met uw hand.
Hoe kun je contactloos betalen met je betaalkaart? Houd je debetkaart of kredietkaart enkele seconden vlakbij de betaalterminal ter hoogte van het symbool voor contactloos betalen (ertegen hoeft niet).
Er geldt een maximaal bedrag van 50 euro dat je achtereenvolgens contactloos kunt betalen. Eens je deze limiet bereikt hebt, dien je je pincode in te geven. Hierna wordt de teller weer op nul gezet.
Is Google Pay veilig? Betalen met Google Pay op uw telefoon of horloge is net zo veilig als betalen met uw betaalpas. U hoeft geen betaalautomaat meer aan te raken of contant geld te gebruiken als u wilt afrekenen.
Een nadeel van een overboeking is dat de klant zelf kan bepalen wanneer hij of zij aan de betalingsverplichting voldoet en dat brengt dus ook de kans met zich mee dat de klant alsnog afhaakt doordat hij of zij de betaling, om wat voor reden dan ook, niet afrondt.
open de mobiel betalen app/wallet op uw telefoon. toets uw mPIN in op uw mobiele telefoon (na het intoetsen van de mPIN heeft u 30 seconden de tijd om te betalen) controleer het bedrag en houd uw mobiele telefoon kort tegen het scherm of de zijkant van de betaalautomaat.
De NFC chip in je smartphone is precies hetzelfde als die in je pinpas. Betalen met je smartphone is dus net zo veilig als het contactloos betalen met je pinpas. De app waarmee je betaalt is beveiligd met een vingerafdruk of pincode.
Veilig op
Elke keer dat je iets koopt, maakt Apple Pay gebruik van een device-specifiek nummer en een unieke transactiecode. Je kaartnummer wordt dus nooit opgeslagen op je device of op de servers van Apple. En wanneer je betaalt, deelt Apple je kaartnummers nooit met de verkopende partij.
Ze maken misbruik van contactloos betalen; Ze plaatsen een opzetstukje op een pinautomaat of betaalautomaat waarmee ze de magneetstrip van je pinpas lezen; Ze plaatsen een nep-toetsenbord dat je pincode registreert; Ze hangen een kleine camera boven het toetsenbord om je pincode te zien.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
De onderzoekers raden consumenten aan om hun contactloze bankpas te beschermen tegen zakkenrollers. Sommige banken zoals ABN Amro verstrekken daarvoor speciale hoesjes. Een huis-tuin-en-keukenoplossing is iets van metaal om de bankpas te doen.
'Kooi van Faraday'
Toch adviseert Test-Aankoop om de NFC-chip te blokkeren met een gewoon stuk aluminiumpapier, een hoesje of een speciale houder. Op die manier wordt een 'kooi van Faraday' gemaakt rond de kaart, waardoor geen contact meer mogelijk is met de betaalterminal.
Standaard vraagt men je kaartnummer of de vervaldatum. Je vindt die informatie altijd terug op de voor- of achterkant van je kaart. Houd je debetkaart of kredietkaart daarom dicht bij de hand wanneer je online wilt betalen.
Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in. Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden.
Uw eigen bank zal daar echter nooit via e-mail om vragen! Als die uw gegevens wil controleren, stuurt ze u een brief en dan moet u zelf naar de bank om het te regelen. Elke mail van uw bank, waarin uw gegevens worden opgevraagd, moet u dus wantrouwen, want de afzender klopt niet en is meestal een crimineel.
Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.
Je kunt ook pinnen met je creditcard. Dit kan bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met je creditcard ook geld opnemen bij een betaalautomaat. Let op: dit kost € 4,50 per keer.