Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen verwarmd door een elektrische warmtespiraal in de kachel. Daarop geven de stenen die warmte af aan de omgevingslucht in de saunacabine. Als je water op de stenen giet, wordt er hete lucht verspreid.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
De beste optie waar je momenteel voor kunt kiezen is de Ivar 2 Spectrum Infraroodcabine. Deze sauna is voorzien van infrarood stralers: deze zorgen ervoor dat je met knie of rugklachten sneller verlichting merkt.
Wanneer uw kachel heet is, kunt u water over de stenen gieten om de luchtvochtigheid in de sauna te verhogen. De hoeveelheid water die je per keer op de stenen giet hangt onder andere af van de grootte van de kachel. Een lepel water van ongeveer 15 cl. is prima.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.
De huidschilfers en andere viezigheid die loskomen tijdens het zweten, kunnen zich heel gemakkelijk en snel verzamelen op hout. Wanneer je geen eigen handdoek meeneemt en met je blote billen op de houten bankjes gaat zitten, loop je erg snel kans op infecties.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Een sauna kan je in nagenoeg iedere ruimte plaatsen, mits de ruimte voldoende geventileerd is. Het meest comfortabel is een kamer waar je een raam kan openen zodat je tussen de saunabeurten door kan afkoelen.
Voor een sauna geldt ook altijd dat er een goede ventilatie nodig is, om eventueel vocht te kunnen afvoeren uit de ruimte. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water men op de kachel gooit. Daanaast zorgen biokachels voor meer vocht in de ruimte, welke moet worden afgevoerd.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.