In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus.Snijd vervolgens de tentakels los.Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft.Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
In Japan eet men sashimi van octopus (rauw dus). In Korea eet men het zo rauw dat de tentakels op het bord nog bewegen in de sesamolie en de zuignapjes zich in een soort stuiptrekking aan je tong vastzuigen (filmpje).
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Italianen voegen bij het koken van de octopus vaak een kurk toe; het visvlees van de octopus zou dan malser worden.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur). Hierna in stukjes snijden.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Serveer met knapperig brood en een glas witte wijn. Makkelijk gegrild octopus recept – malse, licht gekruide en verkoolde octopus die geweldig smaakt!
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Smaak en bereiding
Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai. De inkt wordt in veel landen ook in gerechten gebruikt. Denk hierbij aan risotto's en pasta's met inktvisinkt.
Vertaal octopus van Engels naar Nederlands
octopus; spin; soort snelbinder.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Bereid je smoker voor op een sessie op lage temperatuur op indirecte hitte (75-100°C). Werk voor het roken met appelhout. Rook de inktvisjes in hun marinade gedurende een half uur tot drie kwartier. Verhoog de temperatuur van je BBQ en werk op een directe hittebron verder aan een temperatuur van +- 200°C.
Hoe lang kun je inktvis bewaren? Ingevroren inktvis kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer goed houden. Bij gekookte of gebakken inktvis, kun je van dezelfde periode uitgaan. In de koelkast kun je vers gekocht inktvis slechts een dag bewaren.
In de traditionele ambachtelijke visserij wordt octopus gevangen met vallen of handlijnen. Deze vangsttechnieken hebben weinig impact op het mariene milieu, en weinig ongewenste vangst die meestal levend kan worden vrijgelaten.
De blikvanger van de vijf aquaria zal ongetwijfeld de grootste soort octopus ter wereld zijn. De Giant Pacific Octopus heeft tentakels tot een anderhalve meter lang. Goliath is de grootsten onder de octopussen tijdens de tentoonstelling. Hij weegt 20 kilogram en heeft een lengte van 3 meter.
Inktvissen behoren tot de weekdieren. Hun wetenschappelijke naam (Cephalopoda) betekent koppotigen en dat is een verwijzing naar hun tentakels die zich in een kring rond hun mond bevinden. - Zeekat of sepia (Sepia officinalis) is een gewone inktvis met een grote kop en een breed lichaam waarin een lang kraakbeen zit.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
“Sommige wetenschappers beschouwen octopussen als wezens met negen hersenen, met één centraal brein en acht kleinere hersenen in elke tentakel,” zegt Gutnick.