De rattensoort die je het meeste in plafonds tegen zult komen is de zwarte rat. Deze rat staat ook bekend als de dakrat of de zolderrat. Deze rat dankt zijn naam aan de hoge plaatsen waar je hem het meest zult tegenkomen: daken, zolders, goten, bomen en andere hoge plaatsen in en om huis.
Ze hebben dus niet veel ruimte nodig om boven je plafond te komen. Aan elkaar grenzende huizen of gebouwen kunnen open verbindingen met elkaar hebben. Muizen boven het plafond kunnen onder andere van naastgelegen huizen of gebouwen komen. Spouwmuren kunnen ook een oorzaak zijn van muizen boven plafond.
Een veel voorkomend geluid dat muizen maken is krabben. Als muizen over uw muren, plafond en zolders klimmen en kruipen, hoort u een krassend geluid. Ze krabben ook constant rond voor nestmateriaal.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Vleermuizen onder het dak
Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze.
Ratten of muizen? Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of ratten. Als je spitse losse keutels van maximaal 0,5 cm lang vindt, heb je last van muizen. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Muizen in het plafond bestrijden met een muizenval
Naast muizengif kun je ook een muizenval gebruiken om de muizen in het plafond te vangen of te doden. Ook hiervoor dien je een gat in het plafond te vinden of te maken. Maak het gat groot genoeg om je muizenval er doorheen te kunnen doen.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Een rattenhol kan op de meest ondenkbare plekken zitten. Kruipruimtes, spouwmuren en holtes onder de grond zijn voor bruine ratten ideale nestplaatsen. Bedenk dat ratten door beton en metaal heen kunnen knagen.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Ander ongedierte dat je soms aantreft is een bruine rat. Zijn uitwerpselen zijn stomp en pinda vormig en gemiddeld twee centimeter lang. Andere knaagdieren die veelvuldig op zolder voorkomen zijn de zwarte rat en de eekhoorn. Van die eerste zijn de uitwerpselen banaanvormig, puntig en ongeveer 1,5 centimeter lang.
Het beste antwoord. Muizen zijn redelijk voorspelbare dieren. Ze lopen graag dezelfde paadjes en nestelen zich in warme zachte holletjes. Muizen zijn goede klimmers en kunnen zich gemakkelijk boven het plafond verstoppen.
Nesten: je herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel; Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vind je rondom de plekken waar de ratten graag zitten. Sterke geur: je ruikt een sterke ammoniakgeur van de urine en uitwerpselen die de ratten overal achterlaten.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Waarom zitten ratten graag in een spouwmuur? De spouw is een open ruimte tussen twee muren, namelijk tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De ratten kunnen door die open ruimte van de ene naar de andere kamer in het pand trippelen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de spouw om nesten aan te leggen en jonkies te werpen.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizenkeutels en rattenkeutels herkennen
Bij muizenpoep lijkt het dat u kleine, zwarte rijstkorreltjes heeft gemorst van ca. 5 mm lang.. Wanneer het rattenkeutels zijn, zijn ze ca. 10mm groot en hebben ze een dikkere diameter en vaak zijn ze wat meer bruin van kleur.
Veel ratten en muizen komen op het dak en je dakpannen af. Maar ook katten, vogels, eekhoorns en andere dieren vinden hun weg naar je dak wanneer je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft om dat te voorkomen.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.