Spoedig werd de granny smith populair in Nieuw-Zeeland. Rond 1935 werd de soort in Engeland geïntroduceerd en in de jaren 70 in de Verenigde Staten. Granny smith is een groene appel.
De Fuji appel is een appel uit Japan en in Nederland misschien wat minder bekend. In de schil van de Fuji appel zitten veel flavonoïden, zo'n 30% meer dan bij bijvoorbeeld Jonagold. Flavonoïden zijn antioxidanten en geven kleur aan het fruit. Deze appel is groen of geelgroen, met een roze tot donkerrode blos.
De verklaring is dat Granny Smiths de appels zijn met de grootste hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen. Die stoffen overleven het kauwproces en de maagsappen, waardoor ze de dikke darm kunnen bereiken en daar de groei stimuleren van darmbacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst.
Appels van het merk Jazz zijn een kruising van een Braeburn en Royal Gala. De Jazz appel heeft een zoetzure, smaak en een knapperige structuur.
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Groene appels worden geprezen als gezonde lekkernij, maar waarom zijn ze zo gezond? Als eerste door de hoge aanwezigheid van vitamine C. Vooral groene appels bevatten een hoge hoeveelheid vitamine C en dat is goed voor de gezondheid. Ook zitten er in groene appels antioxidanten die belangrijk zijn voor ons lichaam.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Een zeer oud wit tot lichtgeel appeltje die zeer vroeg rijp is. Wordt daarom ook wel eens het oogstappeltje genoemd. En verder zijn er nog oude appelrassen zoals Winston, lemoen, zoete oranje, sweet caroline, jasappel, bielaar, bloemeezoet, Dubbele Zoete Aagt, Eijsdener klumpke etc.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
De Granny Smith is ideaal voor salades, omdat de appel niet makkelijk bruin verkleurd op het snijvlak. Waar komt de Granny Smith vandaan: De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld.
De Granny Smith is een populair appelras dat van oorsprong uit Australië komt. Het ras werd voor het eerst in 1865 door Marie Ana (Granny) Smith gekweekt. Hoe het ras is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar er wordt verondersteld dat het een kruising is tussen de wilde appel (Malus sylvestris) en een inheems ras.
De Cox orange pippin appel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een zachtzure aromatische smaak.
Delcorf. Het vruchtvlees is roomwit, lekker sappig en friszoet.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.
In de fruitschaal: 5-7 dagen. In de bijkeuken: 3 weken. In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Volgens de website van NewFysic dient deze dag ter ontgifting van je lijf. In plaats van ontbijt en lunch raadt NewFysic aan om vijf tot zeven groene appels te eten.
Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak. Cox; Hard, krakend en sappig, mild zurige smaak, uitgesproken aroma.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.