Verzorging van de Margriet De Spaanse Margriet kan daarentegen niet tegen de kou en zal hiertegen beschermd moeten worden. In het voorjaar is deze plant volop te vinden bij bloemisten. Zie je een uitgebloeide bloem? Haal deze er dan tussenuit, zodat alle energie naar de nieuwe bloemen gaat.
Blijf genieten van de Spaanse Margriet
Met wat makkelijke tips is dat geen probleem: Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Zo gaat er geen energie naar het maken van zaden, maar naar nieuwe bloemen. Geef Spaanse Margrieten in potten en bakken om de paar dagen water, maar pas als de aarde bijna droog is.
Maar aan het eind van die bloei, is het echt wel belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen gaat weghalen. Dat kun je heel makkelijk doen met een schaar. Waarom doe je dat, dat is eigenlijk om ervoor te zorgen dat de plant geen energie zal steken in het vormen van zaaddozen.
Margriet snoeien
Het beste is om twee keer per jaar de margriet te snoeien. Een keer na de eerste bloei, zodat de margriet in de nazomer nog een keer gaat bloeien. En een keer in de herfst. Snoei de margriet terug tot net boven de grond.
Spaanse Margrieten kun je ook als kuipplant houden. Als je ze binnen licht en vorstvrij laat overwinteren kunnen ze jarenlang in leven blijven en fors uitgroeien.
De Spaanse margriet komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is dan ook heel makkelijk als het om water geven gaat. Je kunt 'm gerust een paar dagen overslaan. Het is zelfs het beste om hem pas water te geven als zijn grond bijna is opgedroogd.
Regelmatig dode bloemen afknippen is ontzettend belangrijk. Bloemen koppen, heet dat. Planten zullen blijven proberen hun levenscyclus te voltooien door zaad te zetten om te verspreiden. Voorkom dus dat planten zaad produceren, en ze zullen nieuwe bloemen blijven aanmaken.
Snoei bij voorkeur net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht. Deze scheut zal verder groeien, waardoor de struik een open structuur behoudt. Haal over elkaar groeiende takken weg. Snoei niet bij zeer lage temperaturen, zeker niet als het vriest.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Geef uw bloemen regelmatig vers (lauw) water en voedsel en snijd de stelen opnieuw schuin aan. Verwijder alle bladeren die onder water kunnen hangen. Zet de bloemen ruim en diep in het water. Controleer dagelijks het waterniveau.
Nadat je de bloembollen van eenjarige bloemen uit de grond hebt gehaald, kun je ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek. Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten.
Bij ons is de Spaanse margriet een éénjarige plant, maar in Zuid-Afrika is deze een meerjarige heester. Ze kunnen daar wel 1 meter hoog worden! U kunt de Spaanse margriet laten overwinteren als kuipplant, wanneer u deze op een vorstvrije plaats zet. Ze kunnen dan jaren overleven en zeer groot uitgroeien.
Onderhoud spaanse margriet
De Spaanse Magriet heeft niet veel water nodig. Geef eens per week een klein beetje water. Voeg een keer in de 14 dagen wat mestkorrels toe aan het gietwater. Dode bloemen geregeld verwijderen.
De Spaanse margriet is een staande plant. De plant groei in de hoogte en kan tot wel 30 cm hoog worden.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Altijd boven de knop. Hoe je ook snoeit, probeer altijd om boven naar buiten gerichte knoppen of ogen te snoeien, zodat er geen takken en scheuten naar binnen groeien. Zorg ervoor dat je de snoeischaar in een hoek van 45 graden op de tak of knop houdt.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Als de bloemen zijn uitgebloeid is het belangrijk dat je de uitgebloeide bloem van de steel haalt. Dit noemen we 'koppen'. Hierdoor gaat alle voeding naar de bol wat belangrijk is als je de bol volgend jaar weer wilt laten bloeien. De stelen en bladeren laat je nog even staan.
1) Tulpenbollen in de grond laten zitten
We krijgen vaak de vraag of tulpen meerjarig zijn. Het antwoord is nee. De meeste tulpensoorten zijn niet meerjarig. Je kan er wel voor kiezen om je tulpenbollen in de grond te laten zitten.
Zijn de bladeren van de hortensia daarentegen zwart geworden? Dan zijn deze helaas niet meer te redden, omdat ze volledig zijn uitgedroogd. Je kunt in dit geval het best de takken waar deze bladeren aanzitten (ook de bevroren knoppen) wegsnoeien. Knip het helemaal terug tot net boven een stel gezonde knoppen.