Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn. Die je gekoeld drinkt, net zoals een witte wijn. De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven.
Rosé wijn wordt gemaakt van rode of blauwe druivensoorten. Rode druiven hebben na het persen een kleurloos sap. Eigenlijk geeft de schil van de druif de kleur af als deze een bepaalde tijd in het mengsel ligt. Zo ontstaat rosé.
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Witte wijn kan dus van zowel witte als van blauwe druiven gemaakt worden. Rosé wordt wel enkel van blauwe druiven gemaakt, waarbij de blauwe schil van de druiven voor een korte tijd bij het druivenmost wordt toegevoegd.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Het werkt als volgt: je hebt een vat met gekneusde blauwe druiven, bestemd om rode wijn mee te maken. Op een bepaald moment laat je een beetje sap uit het vergistende vat weglopen, 'bloeden'. Dit sap heeft tijdens de inweking met de druivenschillen een rosé kleur gekregen.
De Provence is de geboorteplek van de beste, droge rose ter wereld. Drink deze frisse, fruitige wijn bij de borrel of bij een zomerse lunch.
Je kunt wegkomen met: Rosé
Maar het is ook niet de slechtste wijn aan de bar. Rosé wordt gemaakt van rode druiven, maar wordt anders gemaakt dan andere rode wijnen. Het bevat minder antioxidanten omdat de druivenhuid minder tijd heeft om antioxidanten over te dragen tijdens het wijnbereidingsproces.
Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma's die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.
75 cl. Rosé Gris is een nieuwe categorie van wijnen binnen de rosé markt. Hij wordt gemaakt in wijnstreken over de hele wereld. Het is een subtiele variant met een lichte zalmroze kleur, zoals je ook gewend bent van de rosé uit de Provence.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.
Door de schillen van de Pinot Noir druif een aantal uren te laten weken in het sap kleurt dit roze. Zo wordt dit dus eerst een rosé en daarna, bij de tweede gisting op fles, een champagne. Dit type rosé champagne komt maar zelden voor.
Persing of maceratie : de rosé
De opbrengst wordt in zijn geheel gekneusd en lichtjes samengedrukt. Na de persing wordt het sap opnieuw gekoeld om de bezinking te vergemakkelijken, dat wil zeggen het sap te verhelderen door natuurlijk decanteren van de rosé-most die rijk is aan plantresten en pulp.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Elle Eten zette de Zinfandel Rosé van de Lidl in het zonnetje: “… zoete, spotgoedkope maar fruitige rosé!” Deze rosé is door de druif Zinfandel een zoete, frisse wijn. Voor de liefhebbers van een zoet Rosétje is deze wijn van 2,99 euro echt een aanrader.
Rosé wijnen
Zoete rosé heeft een donkere kleur. De smaak is mild, rond en fruitig. De wijn heeft vaak een rijke, zoete geur en een sterk karakter. Veel voorkomende druiven zijn Syrah en Malbec.