Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
De eerste stap is het wassen van de peterselie. Hierna pluk je de peterselie zo dat je alleen de blaadjes meeneemt, niet de steel. De steel beïnvloed de smaak.
Voor bouillons of soepen gebruik je inderdaad best enkel peterseliestengels. Als je de blaadjes gebruikt, gaan ze bij het koken bruin kleuren. In de stengels zit bovendien ook het meeste smaak. Peterseliewortel doet van structuur eerder wat denken aan pastinaak.
Peterselie oogsten is eenvoudig. Voor individuele bladeren, pluk ze met uw vinger aan de basis. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als u peterselie wilt invriezen, wordt een schaar gebruikt. Men snijdt niet te diep om de volgende scheuten in het hart te houden.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden. De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden. Krulpeterselie wordt vooral gebruikt als garnering. Platte of Italiaanse peterselie kun je aan warme gerechten toevoegen. De platte peterselie behoudt beter zijn smaak dan krulpeterselie.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Uiteraard is verse peterselie het allerlekkerst. Maar er is nog een ander reden om dit kruidje zo vers mogelijk te gebruiken. Er zit relatief veel vitamine C in.
Gebruik de bloemen van peterselie, dragon, maggiekruid en zuring niet in de keuken.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep. En de Italiaanse peterselie kun je ook in warme gerechten gebruiken.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Bladselderij heeft dezelfde frisse, hartige smaak als peterselie. Bladselderij heeft in tegenstelling tot peterselie een veel sterke smaak.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.
Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken. Het tweede jaar kun je als bonus ook nog de wortel oogsten.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.