De potvis die op 15 december 2012 bij het eiland Texel aanspoelde, had 83 kg amber in zijn darmen. De hoeveelheid heeft mogelijk een rol gespeeld bij zijn dood. De waarde van de substantie wordt geschat op enkele honderdduizenden euro's. Ambergris wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum.
Ambergrijs is een vetachtige substantie die in de darm van potvissen wordt afgezet tegen scherpe voorwerpen zoals inktvisbekjes. Het dient om de ingewanden te beschermen tegen beschadigingen van die scherpe voorwerpen. Het is dus geen poep, maar een lichaamseigen stof van de walvis.
Het kostbare goed wordt ook wel amber(gris) genoemd, een hard wasachtig product uit het darmstelsel van de potvis. Fortuinjagers overspoelen de kust op zoek naar dit drijvende goud. Slechts 1 gram van het goedje kan je 15 euro opleveren, een gemiddelde klomp al snel 1500 euro.
Ambergrijs (of amber) is een heel kostbaar product dat, inderdaad, ontstaat in de ingewanden van de potvis.
Het echte spul is veel waard: ambergris kost ongeveer 18 euro per gram. Ter vergelijking: voor een gram goud betaal je 27 euro. Ambergris is zo waardevol omdat de kans ontzettend klein is dat je op een klomp walviskots stuit. Een potvis moet eerst een aardige hoeveelheid ambergris uitspugen.
Meestal hebben ze glimmend zwarte hoornstukjes van inktviskaakjes in de buitenste schil. Als het lang in zee gelegen heeft kunnen die stukjes eraf gesleten zijn. De smeltproef is kenmerkend. Als je een stukje ambergrijs op een theelepeltje warm maakt met een aansteker wordt het zwart en zacht.
Het stinkende goedje krijgt een aangename geur als het droog is en is een erg gewild en onmisbaar ingrediënt in luxueuze parfums. Het braaksel - ook ambergris genoemd - is dan ook enorm veel geld waard. In 2016 verkocht een Brit een stuk walvisbraaksel van anderhalve kilo voor 55.000 euro.
Ambergris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond, en wordt dan weleens door vissers opgepikt. Daarnaast wordt bij het slachten van potvissen de eventueel aanwezige amber gewonnen.
Barnsteen, ook wel amber genoemd, is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Copal is jonge barnsteen variant. Barnsteen is meestal geel tot roodbruin van kleur maar kan ook groen, blauw en zwart zijn. De steen is doorschijnend tot opaak.
Waar is een Amberblokje van gemaakt? De amberblokjes bestaan uit een mix van natuurlijke en kunstmatige Ingrediënten zoals; Musk Ambrette 2%, Musk Xylol 5%, Vanaline 4%, Rose Powder 8%, Essential Oil 10%, Perfume base 71%. De geur is te omschrijven als zacht, warm, zoet en sensueel.
Ambergris kan in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen ontstaan als reactie op scherpe inktvis-bekken die niet verteerd kunnen worden in de maag en daardoor in de darmen terechtkomen. Er wordt een soort cholesterol-achtige substantie omheen afgezet en dat groeit steeds verder aan.
Barnsteen met kleuren van roodbruin, cognac, geel tot wit-beige; ondoorzichtig tot transparant. Stukken van een paar gram tot een paar honderd gram per stuk. Deze fraaie kwaliteit Barnsteen varieert in prijs van circa € 2,00 tot € 7,00 per gram.
Omdat het zo zeldzaam is, is ambergris heel erg duur. Een klomp van ruim een kilo zou tussen 50.000 en 80.000 euro kunnen opbrengen.
Amber, ook wel ambergris, is een wasachtig goedje dat ontstaat in de darmen van potvissen. Volgens sommigen wordt amber gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen. Ambergris spoelt wel eens aan op stranden en soms drijft het op zee.
Amber is zoet met hout- en citrusaccenten. Het werkt bij krampen, astmatische klachten, infecties en heeft ook een afrodiserende werking. Het heeft eveneens een rustgevende en ontspannende werking het verlicht de dagelijkse sleur.
Ambergris is een geurstof die gewonnen wordt uit potvissen of op het strand gevonden wordt. De handel van ambergris is in Nederland en veel andere landen verboden. Dit omdat de potvis een bedreigde diersoort is. Aan de ambergris is niet is te zien of het uit een gejaagde walvis komt of van het strand.
De belangrijkste vindplaats van amber is het Oostzeegebied. Daarnaast kan men de fossiele hars ook vinden in o.a. Denemarken, Dominicaanse republiek, Nederland, Syrië, Libanon, Thailand, Vietnam, Canada, de VS en Duitsland.
Barnsteen is een zacht gesteente en gevoelig voor verwering door oxidatie. Desondanks is barnsteen dus allerminst zeldzaam in Nederland. Vooral in Noord-Nederland en langs de kusten vinden we veel zwerfstenen van barnsteen. Grote stukken en fossiele insluitsels zijn daarentegen wel zeldzaam.
Je vindt barnsteen op plaatsen waar kleine stukjes veenhout aanspoelen. Die stukjes vormen donkere 'bankjes' die je vaak duidelijk ziet op het strand. Dáár moet je gaan zoeken, want barnsteen heeft hetzelfde gewicht als het veen en de zee legt beide op dezelfde plek neer.
Hoe ruikt patchouli? Patchouli ruikt gronderig, kruidig, houtachtig, kampferachtig, naar natte aarde en groene bladeren. Je kunt ook licht leerachtige en zelfs zoete tonen ontwaren. Het heeft een donker karakter en brengt diepte en sensualiteit in parfums.
Het geurblokje neemt in geur af na verloop van tijd. Vind je dat het blokje niet meer genoeg geurt, dan kan je het buitenste laagje eraf schrapen. Het schraapsel kan je dan gebruiken in een geurbrander of in de stofzuigzak doen om de geur in huis te verspreiden. Op deze manier heb je lang geniet van je geurblokje.
Waar komt het vandaan? Muskus is een sterk ruikende afscheiding die afkomstig is uit de geurklieren van een bronstig mannelijk muskushert. Naarmate ze ouder worden ontwikkelen deze herten een klier die een sterk ruikende afscheiding produceert om partners aan te trekken.
Een bruine of grijze klomp die meegeeft als je erop duwt. Zo ziet ambergrijs eruit. Herkomst: de darm van een potvis. De stof wordt aangemaakt in het darmstelsel van potvissen om de darmwand te beschermen tegen de harde, onverteerbare delen van een favoriete potvislekkernij: inktvis.
Walvistraan werd van de 17e tot diep in de 19e eeuw gebruikt als lampolie en bij de zeepbereiding.
Barnsteen bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen doordat ze uit organisch materiaal zijn ontstaan; voornamelijk koolhydraten. Tijdens de verstening van de hars zijn de koolhydraten alle zuurstofatomen kwijtgeraakt. De koolwaterstoffen kunnen zeer lange ketens vormen, zogenoemde macromoleculen.